Лукашенко звернувся до народу Білорусі: згадав про Україну і дорікнув Росії за зміну братських відносин на «партнерські»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Лукашенко звернувся до народу Білорусі: згадав про Україну і дорікнув Росії за зміну братських відносин на «партнерські»

Палінчак Михайло / УНІАН

Білорусь завжди залишатиметься найближчим союзником Росії, яка «даремно» проміняла братські відносини на «партнерські».

Про це заявив білоруський президент Олександр Лукашенко під час звернення до білоруського народу і Національних зборів.

«Росія завжди була, є і буде нашим найближчим союзником, хто б не був при владі в Білорусі або в Росії. Це непереборний фактор, це глибоко всередині наших народів. Навіть попри те, що братські відносини з нами Росія поміняла на «партнерські». Даремно», — сказав він.

За словами Лукашенка, Білорусь перебуває на геополітичному розломі.

«Тому сьогодні на розрив. І Росія боїться нас втратити, адже крім нас у неї не залишилося по-справжньому близьких союзників. І Захід останнім часом став проявляти до нас дедалі більший предметний інтерес. Та й Китай всерйоз розраховує на стабільність свого друга», — розповів білоруський президент, наголосивши, що Білорусь не дружить «з кимось проти когось», а виступає за «багатовекторність, послідовну, прогнозовану зовнішню політику».

Лукашенко запевнив, що Білорусь не збирається втручатися у жодні проблеми.

«На пострадянському просторі десятиліттями не можемо вирішити масу застарілих конфліктів: Придністровʼя, кавказький клубок протиріч, вірмено-азербайджанський конфлікт. Більш того, отримали ще й Україну. Ми і далі будемо вирішувати міжнародні проблеми винятково мирним шляхом і, якщо попросять, готові простягнути руку допомоги іншим державам», — додав білоруський президент.

Окремо Лукашенко повідомив про спробу «організувати бійню в центрі Мінська» і «мільярдні ресурси», спрямовані на дестабілізацію ситуації у країні перед виборами. Також він розповів про затриманих у Білорусі російських найманців.

«На нашому міцному, монолітному суспільстві вирішили відпрацювати «кольорові» революції. Не вийде!» — резюмував Лукашенко.

  • У Білорусі на 9 серпня заплановані вибори президента. Чинний президент Білорусі представив свою передвиборчу програму, в якій обіцяє референдум щодо змін Конституції та зростання зарплати удвічі протягом п’яти років. Це вже шоста передвиборча кампанія Лукашенка, який очолює країну протягом 26 років.
  • Головна конкурентка Лукашенка,— опозиційна кандидатка Світлана Тихановська представила передвиборчу програму наприкінці липня. Після перемоги вона обіцяє нові вибори.