Головна конкурентка Лукашенка Тихановська представила передвиборчу програму — після перемоги обіцяє нові вибори

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Головна конкурентка Лукашенка Тихановська представила передвиборчу програму — після перемоги обіцяє нові вибори

Головна конкурентка президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах, опозиційна кандидатка Світлана Тихановська оприлюднила передвиборчу програму. Вона наголосила, що хоче стати президентом, щоб повернути білорусам право вибору. За пів року після перемоги вона обіцяє провести нові вибори за участю всіх альтернативних кандидатів.

«Я хочу стати президентом Республіки Білорусь, але не заради посади, а щоб повернути вам право вибору. Повторюю, я прийшла в політику не заради влади, а заради відновлення справедливості», — наголосила Тихановська.

Вона нагадала, що багатьох альтернативних кандидатів, зокрема її чоловіка Сергія Тихановського, Віктора Бабарика та Валерія Цепкала, позбавили можливості брати участь у виборах. «На замовлення одного з конкурентів порушені кримінальні справи, у смітник викинуті сотні тисяч зібраних підписів. Потрібні нові чесні та вільні вибори з прозорим підрахунком голосів», — сказала Тихановська.

Після перемоги опозиційна кандидатка, зокрема, пообіцяла:

  • призначити шість нових незалежних членів Центральної виборчої комісії, включно з главою ЦВК;
  • систему виборчих комісій сформувати таким чином, що до них увійдуть представники всіх зацікавлених партій, громадських організацій та обовʼязково представники кандидатів у президенти;
  • провести нові вибори президента протягом пів року;
  • після перемоги на виборах протягом перехідного періоду країною будуть керувати ті ж чиновники, що і зараз, за ​​винятком тих, хто «грубо і відверто порушував закон». Тих, хто піде у відставку, замінять професіонали з числа держслужбовців.
  • провести референдум із пропозицією повернутися до початкової редакції Конституції 1994 року, що скорочує повноваження президента, встановлює обмеження щодо кількості строків перебування на посаді президента і забезпечує поділ влади. Референдум проводитиметься одночасно з виборами президента.

Напередодні на мітингу в Гомелі Тихановська наголосила, що вона не політик і їй не потрібна влада, але закликає підтримати її як кандидата за чесні вибори.

«Усі ви знаєте: Світлана Тихановська не політик, я не маю програми зміни Білорусі, але вона є у людей, яких не допустили до передвиборчих перегонів. Мені не потрібна влада. Я хочу дітей, чоловіка і далі смажити свої котлети. Ви голосуватиме за Тихановську, але ви не будете голосувати за неї як за політика. Ви будете голосувати за Тихановську як за прийдешні зміни та нові честні вибори», — заявила кандидатка, яку цитує TUT.by.