Затримання «вагнерівців» у Білорусі: Лукашенко доручив звернутися до відповідних структур Росії «по пояснення»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час екстреної наради із членами Ради безпеки доручив звернутися до російських структур «по пояснення» через затримання групи бійців «ПВК Вагнера».

Про це пише білоруське державне інформагентство БЕЛТА.

«Я дивлюся на реакцію росіян. Вони вже, виправдовуючись, говорять, що мало не ми їх самі сюди завезли. Ясно, треба ж якось виправдати свої брудні наміри. Тому дуже просив би, щоб у цій ситуації і з цим фактом було все гранично відверто і чесно. Якщо це російські громадяни (а я так розумію, їх допитали), отже, треба звернутися негайно до відповідних структур Російської Федерації, щоб вони пояснили, що відбувається», — заявив Лукашенко.

За його словами, вночі у Білорусі сталася «надзвичайна подія» й інакше її назвати не можна. Окремо він доручив своїй речниці звернутися до російських ЗМІ для того, щоб вони «не гнали пургу».

«Якщо винні, треба з цієї ситуації виходити гідно. Не винні — добре, у нас немає ніяких цілей зганьбити близьку нам країну», — підкреслив Лукашенко.

  • У Білорусі під Мінськом 29 липня силами спецпідрозділу «Альфа» КДБ і міліції затримані 32 найманці російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко після повідомлення про затримання бойовиків заявив, що втручання найманців у справи країни було очікуваним.
  • Інформагентство опублікувало всі прізвища і дати народження затриманих. Серед них є найманці, які воювали на Донбасі проти України, а також у Сирії на боці режиму Башара Асада.