Лукашенко вперше оприлюднив свою передвиборчу програму. Обіцяє референдум та зростання зарплат вдвічі, але без «радикальних реформ»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко вперше оприлюднив свою передвиборчу програму. Обіцяє референдум та зростання зарплат вдвічі, але без «радикальних реформ»

Гонтар Володимир / УНІАН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вперше представив свою передвиборчу програму. Її разом з програмами інших кандидатів, які вже були представлені раніше, опублікували у білоруській газеті «Звязда».

У передвиборчій програмі Лукашенко обіцяє референдум щодо змін Конституції та зростання зарплати удвічі протягом п’яти років.

«Готовність білорусів брати на себе відповідальність за долю країни очевидна. І ступінь цієї відповідальності встановлюватимуть самі люди. Але за законом. Не на вулицях та площах, а через правові відносини. Почнемо з Конституції», — заявив чинний президент.

Він пропонує, щоб під час референдуму білоруси визначили свої права, свободи і обов’язки, а також повноваження органів державної влади.

Також президент обіцяє білорусам зростання вдвічі середньої зарплати протягом п’яти років. «Для цього ми будемо надавати максимальну підтримку інвесторам, особливо національним. Для тим, хто готовий чесно і справедливо вкладати гроші в нашу країну, будуть надані максимально прості бізнес-процедури. Абсолютно рівні можливості і умови для приватних і державних компаній», — обіцяє Лукашенко.

Крім того, білоруський президент наголошує, що у сфері економіки країна «не піде на шокову терапію». «Тому що найбільш вразливі верстви населення заплатять за радикальні реформи — ті, хто все життя працював і піднімав країну з руїн епохи перебудови», — додав він.

Також Лукашенко заявив про намір усувати залежність Білорусі в нафтогазовій сфері і розширювати географію «дружніх країн».

  • Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня. Це вже шоста передвиборча кампанія Лукашенка, який очолює країну протягом 26 років.
  • Головна конкурентка Лукашенка — опозиційна кандидатка Світлана Тихановська представила передвиборчу програму наприкінці липня. Після перемоги обіцяє нові вибори.