Білоруси запропонували встановити за власний рахунок камери на виборчих дільницях. Їм відмовили

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Білоруси запропонували встановити за власний рахунок камери на виборчих дільницях. Їм відмовили

Tobias Jussen / Unsplash

Центральній виборчій комісії Білорусі запропонували встановити на дільницях камери спостереження за рахунок громадян. Чиновники відмовили.

Про це повідомляє TUT.by.

Цього тижня громадянська ініціатива «Чесні люди» звернулась до ЦВК Білорусі з пропозицією встановити камери для трансляції процесу підрахунку голосів на виборах президента.

Зокрема, запропонували замінити камерами команди незалежних спостерігачів. Оплатити встановлення камер мали громади з виборчих округів.

Також до ЦВК звернувся штаб кандидатки Світлани Тихановської, зазначаючи, що обʼєднання «Чесні люди» розробило як технічні, так і правові аспекти ініціативи — на встановлення камер зголосилися відразу кілька компаній, а технічне завдання повністю відповідає чинному законодавству.

ЦВК вирішила відмовити, оскільки проєкт не відповідає «вимогам виборчого законодавства» і містить «неясності порядку практичної реалізації пропозиції».

«Оснащення всіх дільниць для голосування з прямою цілодобовою трансляцією вимагає, як і введення інших виборчих процедур з використанням інформаційних технологій, не лише правових, але й інфраструктурних передумов», — йдеться у відповіді чиновників.