У Мінську почалися протести після відмови зареєструвати головного опонента Лукашенка — Бабарика. Є затримані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Мінську почалися акції протесту проти того, що опонентів президента Олександра Лукашенка — Віктора Бабарика та Валерія Цепкала — не зареєстрували кандидатами у президенти. Почали затримувати людей.

Про це повідомляють DW, TUT.by та «Радыё Свабода».

Люди почали виходити на протести у різних частинах міста — акція децентралізована.

ЗМІ пишуть, що у центр столиці стягнули міліцію й автозаки. Учасники акції мовчки йдуть проспектом Незалежності та плескають у долоні, їм услід сигналять автомобілі.

Крім Мінська, акції також проходять у інших містах Білорусі — в Бресті, Могильові, Гомелі, Гродно, Молодечно. У них беруть участь від декількох десятків до декількох сотень людей.

ЗМІ повідомляють про затримання людей в усій столиці. Кореспондента «Єврорадіо» затримали просто у прямому ефірі.

  • ЦВК Білорусі відмовила ексглаві Белгазпромбанку і головному опоненту чинного президента Віктору Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти. Причиною такого рішення в Центрвиборчкомі назвали незадекларовану власність в офшорах.
  • До виборів у Білорусі допустили пʼять кандидатів: самого Олександра Лукашенка, для якого це вже шоста президентська кампанія, а також Сергія Черечня, Світлану Тихановську, Андрія Дмитрієва та Анну Канопацьку.
  • Бабарика та його сина затримали 18 червня, відтоді вони перебувають у СІЗО. Бабарика звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу: відмивання грошей, ухилення від сплати податків і давання хабара.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі він набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Наприкінці червня ЦВК Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. А в кінці травня був заарештований організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.