У Мінську ОМОН затримує людей, які стояли в черзі до ЦВК. Закрили три станції метро

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Мінську біля Центральної виборчої комісії почали затримувати людей, які стояли в черзі, щоб подати скаргу на рішення комісії про відмову в реєстрації кандидатами у президенти головним опонентам Лукашенка — Віктору Бабарику та Валерію Цепкалу.

Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода» і Tut.by.

Незадовго до закриття ЦВК міліція стала попереджати громадян, щоб ті розходилися. У самій ЦВК запропонували відправляти скарги поштою.

Черга розтягнулася більше ніж на кілометр, у ній стояли понад 2 тисячі людей.

Після закриття комісії о 19:00 ОМОН перекрив вулицю автозаками та почав затримувати випадкових людей, які розходилися з черги.

Скільки загалом людей затримали — наразі невідомо. ЗМІ повідомляють про затримання двох журналістів — кореспондента «Радіо Свобода» Антона Трохимовича і позаштатного кореспондента «БелаПАН» Віолетти Савчиць. Свідок розповів, що журналістів схопили чоловіки в цивільному одязі. Згодом виявилося, що це були працівники міліції.

Також влада закрила у столиці три станції метро: «Жовтневу», «Купалівську» і «Площу Перемоги».

  • У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала. Силовики грубо затримували людей та били. Подекуди активісти давали відсіч.
  • Правозахисники повідомляють, що по всій країні під час демонстрацій затримали близько 300 осіб, більшість — у Мінську.
  • ЦВК Білорусі відмовила Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти. Причиною такого рішення в Центрвиборчкомі назвали незадекларовану власність в офшорах.
  • Наприкінці червня ЦВК Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. А в кінці травня був заарештований організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський.