У Мінську біля ЦВК вишикувалася черга людей, які хочуть оскаржити відмову в реєстрації опонентів Лукашенка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Мінську біля ЦВК вишикувалася черга людей, які хочуть оскаржити відмову в реєстрації опонентів Лукашенка

Радыё Свабода / Twitter

У Мінську біля Центральної виборчої комісії 15 липня зібралася довга черга людей, які хочуть подати скаргу на рішення комісії про відмову в реєстрації кандидатами у президенти головним опонентам Лукашенка — Віктору Бабарику та Валерію Цепкалу.

Про це повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

Черга розтяглася вже на сотні метрів, станом на 15:30 у ній стоять близько 280 людей. По периметру чергують правоохоронці.

Напередодні штаб Бабарика оприлюднив інструкції для своїх прихильників, у якій просив 15 липня о 17:00 подати скаргу разом зі штабом на рішення ЦВК. Людей закликали приєднатися до спостережень за виборами, щоб запобігти фальсифікаціям.

У скарзі вимагають скасувати рішення ЦВК і зареєструвати Бабарика та Цепкала кандидатами у президенти. Крім того, люди вимагають змінити міру запобіжного заходу Бабарику і його сину Едуарду, а також Сергію Тихановському, замість якого на вибори пішла його дружина, та іншим політвʼязням.

  • У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала. Силовики грубо затримували людей та били. Подекуди активісти давали відсіч.
  • Правозахисники повідомляють, що по всій країні під час демонстрацій затримали близько 300 осіб, більшість — у Мінську.
  • ЦВК Білорусі відмовила Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти. Причиною такого рішення в Центрвиборчкомі назвали незадекларовану власність в офшорах.
  • Наприкінці червня ЦВК Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. А в кінці травня був заарештований організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський.
  • До виборів у Білорусі допустили пʼять кандидатів: самого Олександра Лукашенка, для якого це вже шоста президентська кампанія, а також Сергія Черечня, Світлану Тихановську, Андрія Дмитрієва й Анну Канопацьку.