Конкурентка Лукашенка на виборах вперше виступила на держтелеканалі. Розповіла про низький рейтинг президента та масові затримання ОМОН

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Головна конкурентка президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах — опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська вперше виступила на державному телеканалі «Беларусь 1». Вона перерахувала всі події, які відбулися в Білорусі з кінця травня і більшість яких не показали по телебаченню.

«Зараз телевізор в цій країні належить тільки одній людині, тому всі, хто дивиться телевізор, ніколи не дізнаються правду», — сказала Тіхановська, цитує її виступ TUT.by.

Вона наголосила, що по телебаченню людям не показують, що у Лукашенка насправді «дуже низький рейтинг і його підтримує зовсім мало людей», а також що від коронавірусу померло набагато більше людей, ніж говорить МОЗ. Також, додає вона, по телебаченню не показують кілометрові черги людей, які вимагають звільнення з тюрем політв’язнів — її чоловіка Сергія Тіхановського, Віктора Бабарика та інших, та як ОМОН масово затримує мирних людей на вулицях.

«По телевізору вам не покажуть, що абсолютна більшість проти нинішньої влади і хоче нового президента, але це правда […] По телевізору вам не покажуть, в якій злиднях живе велика частина населення і як багато живуть чиновники, але це правда», — сказала Тіхановська.

У зверненні вона також наголосила, що альтернативних кандидатів на пост президента садять у тюрму, тому що їх підтримувала більшість. А кількох відомих телеведучих звільнили після того, як вони висловилися проти Лукашенка.

Тіхановська пообіцяла у разі своєї перемоги провести нові чесні вибори протягом пів року за участі всіх кандидатів. «Вперше за 20 років у білорусів стільки сил, що ми можемо перемогти», — наголосила опонентка Лукашенка.

Що відбувається в Білорусі?

У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала.

За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні затримали понад 360 осіб. Зокрема, затримали блогера і одного з авторів Telegram-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосика — його звинувачують в організації масових заворушень.

На протестах у Мінську затримали 300 людей. ОМОН бив людей ногами й кийками, подекуди активісти давали відсіч.

18 липня в Мінську помітили військову техніку. Влада говорить про армійські навчання, хоча раніше погрожувала силовим придушенням протестів.

  • Тіхановська вивезла своїх дітей до Євросоюзу після погроз про позбавлення її батьківських прав, якщо вона не припинить свою участь у передвиборчих перегонах.
  • Вибори президента Білорусі заплановані на 9 серпня.