«Канарка у шахті». Дизайнерка Вівʼєн Вествуд влаштувала акцію біля суду в Лондоні на підтримку Ассанжа

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Канарка у шахті». Дизайнерка Вівʼєн Вествуд влаштувала акцію біля суду в Лондоні на підтримку Ассанжа

Southbank Centre / Flickr

Британська модельєр Вівʼєн Вествуд влаштувала акцію на підтримку засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа, якого можуть екстрадувати до США.

Про це пише Reuters.

Акція відбулася біля будівлі центрального кримінального суду Англії та Уельсу в Лондоні («суд Олд-Бейлі»). Модельєр постала у пташиній клітці, одягнена у все жовте. «Я — Джуліан Ассанж. Я канарка в клітці. Якщо я затихну у вугільній шахті від отруйного газу, це буде сигналом», — заявила вона.

Образ Вествуд є відсиланням до часів, коли клітки з канарками заносили в шахти, щоб перевірити їх на наявність небезпечних для життя газів. Канарки дуже чутливі до найменших домішок газу в повітрі, тому якщо птах вмирав або починав поводитися неприродно, шахтарі негайно залишали небезпечне місце.

Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Заснований ним сайт WikiLeaks оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці декількох держав.

  • У травні минулого року Ассанж був засуджений до 50 тижнів вʼязниці у Великій Британії за порушення умов звільнення під заставу у 2012 році.
  • Тоді Ассанжа звинувачували у Швеції в сексуальних домаганнях, і Великій Британії належало вирішити питання про його екстрадицію. Сам засновник Wikileaks, вийшовши на свободу під заставу, не зʼявився до суду і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Пізніше влада Швеції закрила цю справу.
  • У червні 2019 року міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджида Джавід підписав дозвіл на екстрадицію Ассанжа до США, де його підозрюють у витоку секретної інформації.
  • Зі свого боку британський міністр у справах Америки і Європи Алан Данкан заявив, що засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа не екстрадують до країни, де є смертна кара.