«Цифровий авторитаризм». У Сенаті США звинуватили Китай у високотехнологічному стеженні за громадянами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Цифровий авторитаризм». У Сенаті США звинуватили Китай у високотехнологічному стеженні за громадянами

Wallpaper Flare

Китай використовує технологічні новинки для розвитку «цифрового авторитаризма», щоб стежити за людьми та цензурувати інформацію не лише всередині країни, але й в усьому світі. Відповідна заява надійшла від комітету Сенату США із закордонних справ.

Про це повідомляє Reuters.

У доповіді сенатського комітету його голова, демократ Боб Менендез зазначив, шо Китай використовує технології штучного інтелекту та біометрики для стеження, цензури і контролю за поширенням інформації.

Документ ухвалили на тлі суттєвого напруження у відносинах між Вашингтоном і Пекіном — після обвинувачень у причетності до поширення коронавірусу, порушенні прав людини, військових дій у Південно-Китайському морі та видалення з національної мережі 5G китайської компанії Huawei.

Доповідь сенатського комітету також згадує нові китайські закони щодо посилення контролю за інформацією, урядові інвестиції в компанії, які розвивають технології, необхідні для «цифрового авторитаризму», та їх експорт для посилення позицій країни в міжнародних організаціях.

«Китай здійснює довгостроковий план для домінування в цифровому просторі», — йдеться в документі.

Комітет Сенату з міжнародних справ порекомендував уряду і Конгресу протистояти підйому Китаю шляхом створення консорціуму, який розробить у США альтернативну технологію 5G, фонду для боротьби з китайськими спробами масового стеження, а також кібервійськової академії, яка зможе протидіяти «цифровому авторитаризму».