Верховний суд відхилив скаргу Бабарика, якого не зареєстрували кандидатом на посаду президента Білорусі

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Верховний суд відхилив скаргу Бабарика, якого не зареєстрували кандидатом на посаду президента Білорусі

Natalia Fedosenko / Contributor

Верховний суд Білорусі відповів відмовою на скаргу Віктора Бабарика, якого не зареєстрували як кандидата на посаду президента Білорусі.

Про це пише Інтерфакс-Білорусь.

У суді назвали причину відмови — вона полягає в тому, що скаргу подав юрист штабу Бабарика Максим Знак, а не особисто кандидат у президенти. Однак Віктор Бабарико зараз перебуває в СІЗО за звинуваченням в економічних злочинах.

Юрист Максим Знак зазначив, що «нотаріальна довіреність, в якій вказано у тому числі право звернення у Верховний суд і підписання всіх скарг, на моє [Знака] імʼя, мабуть, не визнається Верховним судом».

«Чергу до КДБ вже займають, завтра буде зафіксована спроба підписати скаргу у Віктора Бабарика (минулого разу спроба підписати односторінковий документ про відсутність витрат забрала більше тижня)», — написав адвокат.

Вибори у Білорусі

Виборча кампанія супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні затримали понад 360 осіб. Зокрема, затримали блогера і одного з авторів Telegram-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосика — його звинувачують в організації масових заворушень.

У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала. Силовики грубо затримували людей і били їх.

На протестах у Мінську затримали 150 учасників. ОМОН бив людей ногами й кийками. Подекуди активісти давали відсіч.

Правозахисники повідомляють, що по всій країні під час демонстрацій затримали близько 300 осіб, більшість — у Мінську.