У Москві протестують проти поправок до Конституції, які обнулили терміни Путіна. ЗМІ пишуть про понад 100 затриманих

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

15 липня у Москві та Санкт-Петербурзі пройшли акції протесту проти поправок до російської Конституції, які обнулили президентські терміни Володимира Путіна. У російській столиці затримали щонайменше 103 людей.

Про це повідомляють Meduza та The Insider.

На акціях протесту активісти організували збір підписів під колективним позовом до суду з вимогою скасувати результати голосування за поправки до Конституції.

В обох містах люди ставали у довгі черги, щоб залишити підписи.

У Москві через дві години після початку акції розпочали ходу, в якій взяли участь понад 300 людей. Протестувальники вийшли на проїжджу частину, скандуючи «Прогулянка — не злочин» і «Москва, виходь».

Після чого поліція почала затримання. ЗМІ пишуть, що затримання проходили жорстко, поліцейські затримували не тільки учасників акції, але й журналістів та випадкових перехожих.

У Петербурзі акція пройшла мирно. Організатори зібрали 2,5—3 тис. підписів. Але люди все ще стоять в черзі, присутні скандують, зокрема, «Свободу політвʼязням».

  • У Росії голосування за поправки до Конституції тривали з 25 червня по 1 липня. За прийняття поправок до Конституції Росії проголосували 77,92% виборців, проти — 21,27%. Явка на голосуванні склала 67,97%.
  • Путін не міг брати участі у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволили обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року.
  • Росія пригрозила українським політикам новим законом за заклики повернути Крим. Глава Держдуми Росії Вʼячеслав Володін заявив, що після набуття чинності закону про прирівнювання закликів до відчуження території Росії до екстремізму відповідальність чекатиме і на тих, хто перебуває за кордоном.