ЦВК Росії заявила, що явка на голосуванні за поправки про обнулення термінів Путіна перевищила 55%. Так як і хотіли у Кремлі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЦВК Росії заявила, що явка на голосуванні за поправки про обнулення термінів Путіна перевищила 55%. Так як і хотіли у Кремлі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Росії явка на голосуванні за поправки до російської Конституції, зокрема ті, що стосуються обнулення президентських термінів Володимира Путіна, перевищила 55%.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія Росії у Telegram.

Голосування у Росії триває з 25 червня. 1 липня — сьомий і останній день голосування, який в країні навіть оголосили неробочим. Станом на 10:00 явка становила 55,27%.

Глава ЦВК Елла Памфілова заявила, що така висока явка пов’язана з тим, що громадяни отримали можливість голосувати протягом кількох днів. «Порядок голосування, форма виявилися для громадян дуже зручними», — наголосила Памфілова, цитує ТАСС.

У ЦВК наголошують, що під час голосування серйозних порушень «не виявили».

Раніше видання Meduza писало з посиланням на джерела, що Кремль хоче, щоб у голосуванні взяли участь не менше 55% виборців, з яких загалом поправки підтримали близько 60%.

  • Напередодні Путін звернувся до росіян із закликом взяти участь у голосуванні. Він наголошує, що росіяни голосують «за країну, заради якої працюємо та яку хочемо передати нашим дітям і онукам».
  • Якщо громадяни проголосують за поправки, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, коли йому виповниться 84 роки.
  • У Росії почали давати дані екзит-полів. За поправки — 76% респондентів.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосують за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.