Росія пригрозила українським політикам новим законом за заклики повернути Крим. І закликала російських комуністів «покаятися»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Держдуми Росії Вʼячеслав Володін заявив, що після набуття чинності закону про прирівнювання закликів до відчуження території Росії до екстремізму відповідальність чекатиме і на тих, хто перебуває за кордоном.

Про це він заявив під час прийняття відповідного законопроєкту, цитує Интерфакс.

Держдума прийняла проєкт у першому читанні 14 липня. Він став першим внесеним в нижню палату для реалізації нещодавно ухвалених поправок до Конституції Росії.

«Це особливо стосується наших українських колег. Заяви щодо Криму, які вони будуть робити, за собою потягнуть покарання за законами РФ […] Ми зможемо вимагати їх екстрадицію в нашу країну», — заявив Володін.

Крім того, так у Росії хочуть передбачити відповідальність і для американських політиків. «У разі приїзду в нашу країну вони можуть бути заарештовані. І можна вимагати їх екстрадицію сюди», — додав Володін.

Під час обговорення законопроєкту Володін закликав представників Комуністичної партії Росії покаятися за «подаровані» Україні за радянських часів Крим і Севастополь.

«А хто подарував Крим і Севастополь? Ось просто взяв і подарував. Хто? Генсек [Микита] Хрущов. Ви вийдіть сюди, покайтеся, покайтеся за це», — сказав Володін, звертаючись до фракції Комуністичної партії, цитує «РБК».

Про що йдеться у російському законі?

Авторами документу зазначені голова комітету із законодавства Павло Крашенінніков і сенатор Андрій Клішас. Законопроєкт вносить зміни до російського закону «Про протидію екстремізму».

Згідно з документом, під порушення цілісності території РФ також підпадає і відчуження її територій. Окрім цього, законопроєкт введе нову статтю в Кримінальний кодекс Росії — «Порушення територіальної цілісності Росії». Нею передбачене покарання від 6 до 10 років ув’язнення. Таким чином, у Росії хочуть законодавчо криміналізувати можливість повернення Криму Україні.

  • Голосування в Росії тривало з 25 червня по 1 липня. За прийняття поправок до Конституції Росії проголосували 77,92% виборців, проти — 21,27%. Явка на голосуванні склала 67,97%.