Путін підписав указ про поправки до Конституції. Його терміни обнуляться 4 липня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін підписав указ про поправки до Конституції. Його терміни обнуляться 4 липня

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про внесення поправок до Конституції після загальноросійського голосування. Зміни наберуть чинності вже завтра, 4 липня. Про це повідомляє Meduza.

Зокрема, поправки дозволять обнулити президентські терміни Путіна — він зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року. Зміни до Конституції ще перед голосуванням схвалила Держдума.

На відеоконференції з робочою групою щодо поправок Путін заявив: «Остаточне слово щодо поправок до Конституції могли сказати тільки громадяни Росії: ми прийняли це рішення разом».

Путін також наголосив, що голосування показало «високий рівень консолідації суспільства щодо ключових питань».

Які з ключових поправок внесли до Конституції Росії?

  • Про обнулення президентського терміну Путіна. За Конституцією Росії, Путін не може брати участь у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — тобто до 2036 року.
  • Про пожиттєву недоторканність колишніх президентів.
  • Про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки.
  • Також Путін запропонував додати у Конституцію згадку про бога.

Голосування в Росії тривало з 25 червня по 1 липня. За прийняття поправок до Конституції у Росії проголосували 77,92% виборців, проти — 21,27%. Явка на голосуванні склала 67,97%.