Поправки в дії: у Держдумі зареєстрували законопроєкт, який передбачатиме покарання за «відчуження території» РФ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Державній думі Росії зареєстрували законопроєкт, який передбачатиме покарання за відчуження території РФ. Цей документ реалізує нещодавно ухвалені поправки до Конституції країни.

Про це йдеться на сайті Держдуми РФ.

Авторами документу вказані голова комітету із законодавства Павло Крашенінніков і сенатор Андрій Клішас. Законопроєкт вносить зміни до російського закону «Про протидію екстремізму».

Згідно із документом, під порушення цілісності території РФ також підпадає і відчуження її територій. Окрім цього, законопроєкт введе і нову статтю в Кримінальний кодекс Росії — «Порушення територіальної цілісності Росії». Нею передбачене покарання від 6 до 10 років ув’язнення. Таким чином, у Росії хочуть законодавчо криміналізувати можливість повернення Криму Україні.

«Оскільки в Конституції закріплена пряма заборона на відчуження частини території Російської Федерації, або на здійснення інших дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності, пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 280.2 «Порушення територіальної цілісності Російської Федерації», — заявив Крашенінніков.

Водночас кримінальна відповідальність за публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ наставатиме лише після повторного порушення.