СММ ОБСЄ пояснила, чому не внесла до звіту дані про вбивство військового медика на Донбасі

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні ніяк не відреагувала на вбивство українського військового медика на Донбасі, оскільки до регулярних звітів потрапляють «виключно ті факти, які встановили» і вона не звітує про військові втрати.

Про це йдеться у відповіді місії на запит «Бабеля».

«Бабель» звертався до місії з такими запитаннями:

  • Чи узгоджувала СММ ОБСЄ «режим тиші»?
  • З ким конкретно з боку окупованих територій СММ ОБСЄ та СЦКК узгоджували цей режим?
  • Чому цей інцидент жодним чином не відображений у звіті за 13 липня 2020 року?
  • Який механізм дій СММ ОБСЄ у випадку, коли сторона порушує норми Міжнародного гуманітарного права і відкриває вогонь по медиках чи по евакуаційній групі, яка в білих касках і білих жилетах мала забрати тіло?

У місії проігнорували запитання про порушення «режиму тиші», який з ними погоджували.

У СММ ОБСЄ на питання відповіли наступне [цитуємо дослівно]: «Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) — це неозброєна, цивільна місія, мандат якої передбачає здійснення моніторингу, неупередженого й об’єктивного звітування про ситуацію в Україні, а також сприяння налагодженню діалогу на місцях для зменшення напруженості. СММ повідомляє виключно факти, які Місія встановила, і зосереджує діяльність на звітуванні про підтверджені жертви серед мирного населення, а не військові втрати. За наявності результати відповідних спостережень наводитимуться у звітах СММ, які доступні для широкого загалу на сайті ОБСЄ трьома мовами».

  • На Донбасі в зоні бойових дій загинули двоє українських військових. Трагедії сталися біля населених пунктів Славне і Зайцеве (Донецька область). 13 липня російсько-окупаційні війська обстріляли трьох військовослужбовців, які мали евакуювати тіло одного із загиблих.
  • Унаслідок обстрілу біля Зайцевого загинув військовий медик. Також одного військовослужбовця було поранено, ще один отримав бойову травму. При цьому бойовики дали згоду на «режим тиші», щоб українська сторона змогла забрати тіло загиблого, однак продовжили стріляти.
  • Штаб ООС повідомляв, що «режим тиші» погоджували в СММ ОБСЄ.
  • Прокуратура Донецької області розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.
  • 15 липня тіло військовослужбовця Збройних сил, який загинув біля Зайцевого у Донецькій області, забрали з тимчасово окупованої території.