Рада вирішила поки не виносити на голосування мовний законопроєкт Бужанського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада опублікувала порядок денний на четвер, 16 липня, в якому відсутній мовний законопроєкт № 2362 нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського.

До порядку денного на розгляд депутатів загалом внесли 40 питань.

Наприкінці червня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відхилив законопроєкт Бужанського. Попри це, 13 липня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков давав доручення апарату Ради винести на голосування у Раді цей законопроєкт. Тоді планувалося, що його можуть розглянути 16 липня.

Законопроєкт розкритикувала група народних депутатів зі «Слуги народу». Вони заявили, що не підтримують та не голосуватимуть за проєкт колеги.

Також нардепи з фракції «Євросолідарності» Андрій Парубій і Володимир В’ятрович закликали українців мобілізуватися біля стін парламенту у день, на коли планувалося голосування — 16 липня. Вони наголошували, що проєктом пропонується скасувати обовʼязкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою.

Що передбачає законопроєкт Бужанського?

Законопроєкт має на меті дозволити представникам національних меншин здобувати загальну середню освіту рідною мовою до 2023 року. Громадські та культурні діячі критикують цю ініціативу, оскільки вона означатиме повернення до шкільного навчання російською мовою.