«Слуги народу» наполягли на внесенні мовного законопроєкту Бужанського на розгляд Ради. «ЄС» скликає людей під стіни парламенту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков доручив апарату Ради внести до порядку денного мовний законопроєкт № 2362 народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського, який відхилив профільний комітет. Проєкт можуть внести на розгляд вже у цей четвер.

Про це йшлося на засіданні погоджувальної Ради, повідомляє «Українська правда».

З проханням внести проєкт до порядку денного звернувся заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

«У нашої фракції є прохання: законопроєкт 2362 щодо переходу російськомовних шкіл на українську мову обов’язково включити до порядку денного цього тижня. Він зараз трошки нижче посунувся на наступний тиждень, тобто на вересень, а у вересні це уже має відбуватися. Тут логіка чисто така — по часу. 2362 просимо посунути на цей тиждень», — наголосив Корнієнко.

Раніше Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відхилив законопроєкт Бужанського. У комітеті наголошували, що якщо закон Бужанського ухвалять до 15 липня 2020 року, то він має набути чиності не раніше 1 січня 2021 року, якщо після 15 липня 2020 року — не раніше 1 січня 2022 року (або 1 січня наступного за цим року, залежно від часу ухвалення закону).

Нардепи «Євросолідарності» Андрій Парубій і Володимир В’ятрович закликають українців мобілізуватися біля стін парламенту 16 липня — на цей день запланований розгляд законопроєкту. Вони наголошують, що проєктом пропонується скасувати обовʼязкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою.

«Якщо його ухвалять [законопроєкт]: перехід учнів 5—11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано», — наголосив В’ятрович.

Що передбачає законопроєкт Бужанського?

Законопроєкт має на меті дозволити представникам національних меншин здобувати загальну середню освіту рідною мовою до 2023 року. Громадські та культурні діячі критикують цю ініціативу, оскільки вона означатиме повернення до шкільного навчання російською мовою.