Мовний омбудсмен закликав нардепів зняти з розгляду мовний законопроєкт нардепа Бужанського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Мовний омбудсмен закликав нардепів зняти з розгляду мовний законопроєкт нардепа Бужанського

УНІАН

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав нардепів зняти з розгляду мовний законопроєкт нардепа Максима Бужанського («Слуга народу»).

Про це він написав у Facebook.

За словами Креміня, ухвалення документу зірве перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня цього року учнів 5—11 класів, які досі навчалися російською мовою, і відкладе цей перехід до 2023 року.

«Міністерство освіти і науки впродовж трьох років провело всю необхідну роботу з підготовки вчителів, підручників, методичних матеріалів для того, щоб наші діти з 1 вересня могли здобувати якісну освіту українською мовою. Ухвалення законопроєкту 2362 позбавить школярів такої можливості, а отже, поставить їх у завідомо гірші умови в реалізації індивідуальної освітньої чи професійної траєкторії», — пояснив мовний омбудсмен.

Крім того, проєкт закону дозволяє і після 2023 року викладати 40—60% предметів російською мовою у 5—11 класах з навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством — 20%). По-третє, у всіх школах України можна буде викладати «один або декілька предметів», у тому числі, російською мовою.

Також Кремінь навів рішення Конституційного суду, яке спростовує твердження начебто закон про освіту суперечить Конституції.

Омбудсмен звернув увагу, що документ не підтримало ані Міністерство освіти і науки, ані профільний комітет Верховної Ради. Окрім того, документ, у разі ухвалення, вимагатиме негайного виділення 56 мільйонів гривень.

«Звістка про намір Верховної Ради розглянути законопроєкт 2362 на пленарному засіданні вже викликала суспільні реакцію та протести, ігнорування яких може привести до непередбачуваних наслідків», — додав Кремінь.