Група депутатів «Слуги народу» виступила проти мовного законопроєкту свого колеги Бужанського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Група депутатів «Слуги народу» виступила проти мовного законопроєкту свого колеги Бужанського

Facebook / Макс Бужанский

Група народних депутатів зі «Слуги народу» заявила, що не підтримує мовний законопроєкт № 2362 свого колеги по фракції Максима Бужанського.

Відповідні заяви оприлюднили кілька нардепів у Facebook.

Вони зазначають, що стурбовані реакцією суспільства на проєкт, тому не голосуватимуть за нього та закликають колег долучитися.

«Ми повністю усвідомлюємо той факт, що розвиток і поширення державної української мови в системі освіти в нашій державі є запорукою загальнонаціонального порозуміння і єднання українського суспільства тією ж мірою, що і цінності демократії та верховенство права. Без захисту цих базових складових суспільної єдності прогрес в Україні неможливий. Тому заявляємо, що законопроєкт № 2362 суперечить нашим переконанням, і вносить розкол у суспільство», — йдеться у заяві групи депутатів.

Ці заяви, зокрема, оприлюднили Богдан Яременко, Анастасія Радіна, Тетяна Циба, Єлізавета Богуцька, Єгор Чернєв, Дмитро Гурін, Олександр Санченко.

Що передбачає законопроєкт Бужанського?

Законопроєкт має на меті дозволити представникам національних меншин здобувати загальну середню освіту рідною мовою до 2023 року. Громадські та культурні діячі критикують цю ініціативу, оскільки вона означатиме повернення до шкільного навчання російською мовою.

  • 13 липня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков доручив апарату Ради внести до порядку денного мовний законопроєкт № 2362 народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського.Проєкт можуть внести на розгляд вже у цей четвер, 16 липня.
  • Нардепи «Євросолідарності» Андрій Парубій і Володимир В’ятрович закликали українців мобілізуватися біля стін парламенту 16 липня. Вони наголошують, що проєктом пропонується скасувати обовʼязкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою.
  • Раніше Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики відхилив законопроєкт Бужанського.