Чоловік Кузьменко говорив про самогубство не через справу Шеремета, як це представила поліція

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Цивільний чоловік підозрюваної у вбивстві Павла Шеремета Юлії Кузьменко говорив про суїцид, але не через смерть журналіста, як це на брифінгу представила поліція, а через фінансові проблеми.

Про це йдеться у матеріалі «Бабеля».

Матеріали справи вказують на те, що поліція представила на брифінгу не повну розшифровку розмови Петра Кіяна і бійця 95-ї бригади Влада Грищенка, який також був підозрюваним у цій справі.

На записі Киян говорив, що хоче піти застрелитися, але причиною були проблеми з грошима — він вліз в борги і боявся остаточно зіпсувати відносини з Юлією Кузьменко. Кіян сказав Грищенку, що Юля дізналася про його борги, і він не знає, де взяти гроші. Грищенко його заспокоював та просив не робити дурниць.

На брифінгу заступник голови Нацполіції Євген Коваль представив лише частину розшифровки розмови, без згадки ситуації з боргами. Коваль повʼязував погрози Кіяна покінчити з собою саме із розслідуванням вбивства.

Заступник голови також розповів, що після розмови Кіяна з Грищенком, поліції «довелося, ризикуючи таємницею слідства, виїжджати в лісопосадку, куди попрямував Кіян [...] з кульочками і ножичками під виглядом грибників за ним бігати по колу, не даючи йому вчинити самогубство».

У матеріалах справи йдеться, що 26 жовтня, на наступний день після розмови з Грищенком, Кіян дійсно їздив до лісу, але був з Кузьменко — там вони гуляли і збирали гриби. Про спроби самогубства у матеріалах зовнішнього спостереження нічого не сказано. Більше Кіян до лісу не їздив.