«Вони поховали наші імена, життя»: Кузьменко розповіла про те, як просунулося розслідування за пів року

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
«Вони поховали наші імена, життя»: Кузьменко розповіла про те, як просунулося розслідування за пів року

Ковальчук Віктор / УНІАН

Підозрювана у вбивстві журналіста Павла Шеремета, лікар і волонтер Юлія Кузьменко розповіла, як просунулося розслідування за пів року.

Про це йдеться в інтервʼю «Бабелю».

Кузьменко нагадала про брифінг 12 грудня 2019 року за участы президента Володимира Зеленського, глави МВС Арсена Авакова, генпрокурора Руслана Рябошапки.

«Там, зміркувавши на трьох, вони поховали наші імена, життя, репутації тощо. Заодно вчергове всі дружно потопталися по волонтерському руху України. Минуло пів року. Президент обурено заперечує свою участь і перекладає відповідальність на Авакова. Аваков, насупившись, розповідає, що до слідства стосунку не має, і просить не приплітати політику. Це говорить людина, яка 12 грудня 2019 року організувала брифінг за участю президента. Рябошапку підписання підозри у цій справі не врятувало від звільнення», — каже Кузьменко.

Крім того, Кузьменко вважає, що вона, а також Андрій Антоненко і Яна Дугарь стали фігурантами справи через своєю волонтерську діяльність у зоні АТО/ОСС.

«Цитую: «на Антоненка А. С., Кузьменко Ю. Л., інших невстановлених осіб, як на осіб, які відвідували зону проведення антитерористичної операції на сході України, володіють навичками користування зброєю, покладалася функція безпосереднього виконання умисного вбивства Шеремета П. Р. із застосуванням саморобних вибухових пристроїв». Тому давайте говорити прямо: оскільки вони (тобто ми) були волонтерами та їздили допомагати хлопцям і місцевим жителям в АТО/ООС, то вони володіють зброєю і готові вбивати. Це припущення не підтверджене жодним фактом, але хіба це має значення?» — сказала Кузьменко.

  • 21 травня слідство змінило підозри трьом фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета: Антоненко тепер є не організатором убивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко також є виконавцем, а Яна Дугарь — пособником.
  • Із тексту нової підозри зникли формулювання про «ультранаціоналістичні погляди» і «велич арійської раси».
  • У документі тепер зазначається, що Кузьменко закладала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на спусковий пристрій: раніше в підозрі йшлося, що вона і закладала вибухівку, і натискала на спусковий пристрій.