Кузьменко про тиск у СІЗО: За весь час я дитину бачила три рази, півтора тижня не пускали адвоката

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Кузьменко про тиск у СІЗО: За весь час я дитину бачила три рази, півтора тижня не пускали адвоката

УНІАН

Підозрювана у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлія Кузьменко розповіла, що з грудня у СІЗО вона дитину бачила три рази й лише через скло. Про це вона розповіла в інтервʼю «Бабелю».

«Пальці цвяхами до столу не прибивали, але психологічного пресингу було достатньо. За весь час свою дитину я бачила всього три рази і лише через скло, навіть на її день народження. Півтора тижня до мене не пускали адвоката — це грубе порушення моїх конституційних прав. [...] Є і дрібʼязковий пресинг, наприклад заборона на передачу фарби для волосся. Дозвіл на цю фарбу ми офіційно просили у слідчого», — розповіла Кузьменко.

Вона додала, що також намагались провести допити та слідчі експерименти без її адвоката.

Фігурантка справи розповіла, за яких умов відбувався слідчий експеримент у січні — експертиза ходи людей із записів камер спостереження в ніч напередодні вбивства.

«Ніч, зима, мороз, мене замерзлу в кофті водять на ланцюгу по якихось, тільки слідству відомих маршрутах. Про чистоту експерименту не йшлося — зовсім різні погодні умови, ланцюг спотворював рухи. По-правильному, нас мали водити і знімати на відео разом з Антоненком, оскільки на вихідних відеокадрах ідуть дві фігури. Думаю, так не зробили, щоб не була очевидна наша з Андрієм різниця у зрості (14 см). На відео 2016 року дві фігури мають однаковий зріст», — зазначила Кузьменко.

Також вона додала, що до неї у камеру СІЗО підсаджували дівчаток, «але приховувати нічого».

  • 21 травня слідство змінило підозри трьом фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета: Антоненко тепер є не організатором убивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко також є виконавцем, а Яна Дугарь — пособником.
  • Із тексту нової підозри зникли формулювання про «ультранаціоналістичні погляди» і «велич арійської раси».
  • У документі тепер зазначається, що Кузьменко закладала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на спусковий пристрій: раніше в підозрі йшлося, що вона і закладала вибухівку, і натискала на спусковий пристрій.