Слідчий ДБР Корецький назвав більшість справ проти Порошенка «безперспективними». І пояснив, чому вирішив заявити про «тиск»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Слідчий ДБР Корецький назвав більшість справ проти Порошенка «безперспективними». І пояснив, чому вирішив заявити про «тиск»

Скриншот

Керівник групи слідчих Держбюро розслідувань у «справах Петра Порошенка» Олег Корецький називає більшість кримінальних проваджень, в яких фігурує п’ятий президент, «безперспективними». Про це він заявив на брифінгу, повідомляє BBC.

Про «безперспективність» справ, в яких фігурує Порошенко

Загалом, за словами Корецького, з травня минулого року було 13-15 справ, в яких фігурував Порошенко. За більшістю з них провели всі слідчі дії й у січні-лютому потрібно було ухвалювати рішення щодо них — закривати чи передавати до суду.

При цьому, вважає Корецький, 80% справ, порушених щодо Порошенка, треба закрити через їхню безперспективність. «На мою думку, більшість справ, у яких фігурує Петро Порошенко, безперспективні і їх потрібні закривати», — заявив Корецький.

Він перерахував справи, в яких на його думку, нема складу злочину. Зокрема, це справа про можливе ухиляння від сплати податків під час продажу «Кузні на Рибальському», справа про купівлю каналу «Прямий», справа про декларування доходів, справа про підготовку Мінських угод, справа про Липецьку фабрику Roshen, справа про передачу землі у Миколаївській області та справа про призначення Семочка. Також Корецький вважає «абсолютно безглуздим» провадження у справі про «розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ» (так звана «справа Томоса»).

При цьому, три справи проти Порошенка закрили за останній місяць — про несвоєчасне призначення ним суддів, про подання на призначення премʼєр-міністра Гройсмана без існування парламентської коаліції і «тиск на суди» під час націоналізації «Приватбанку».

Про те, чому вирішив публічно заявити про «тиск на слідчих»

«Я звернувся до керівництва ДБР і сказав, що, на мою думку, ряд справ треба закривати, бо перспектив немає», — заявив Корецький і додав, що після цього на нього почався «сильний тиск».

«Мене поставили перед фактом, що я повинен піти з ДБР... «Ми тебе не бачимо, нам потрібна посада», — пригадує Корецький. За його словами, два тижні тому йому повідомили про скорочення посади і він вирішив звернутися у ЗМІ. Хоча він додає, що перед заявою спілкувався з керівництвом, але не «не зміг до них достукатися». Про кого саме йдеться, він не уточнив.

Також Корецький пояснив, що саме його спонукало заявити про тиск публічно. «Загострене почуття справедливості. Це раз. Розслідуючи такі резонансні кримінальні провадження, розумієш, що рано чи пізно все це вийде наззовні. «Все тайное становится явным». Я розумів, що рано чи пізно, коли я побачу незаконні вказівки, тиск та інші нехороші моменти все рівно вийду та розповім про це. А сьогодні донести до суспільства свою точку зору можна лише через медіа», — пояснив він.

«Прокуратура або ДБР має відреагувати на заяви про тиск»

Корецький заявив, що ДБР або прокуратура зобов’язані відкрити провадження за фактом його заяв про тиск. «Я почекаю декілька днів… Я вже звернувся. Як тільки я говорю, що вчиняється тиск або інші кримінальні правопорушення, то відповідні органи повинні на це реагувати», — уточнив слідчий.

  • Напередодні Корецький заявив про тиск з боку свого керівника — першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова у «справах Порошенка».
  • У ДБР відреагували на заяви Корецького, наголосивши, що вони не відповідають дійсності та є політично мотивованими.
  • Державне бюро розслідувань закрило одну із справ проти Порошенка щодо можливої несплати податків під час продажу заводу «Кузня на Рибальському».