Справа Томосу: Заяву проти Порошенка подали парафіяни УПЦ КП

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа Томосу: Заяву проти Порошенка подали парафіяни УПЦ КП

Пресслужба президента України

Заяву до Державного бюро розслідувань проти пʼятого президента Петра Порошенка про розпалювання міжрелігійної ворожнечі подали парафіяни Української православної церкви Київського патріархату.

Про це повідомляє пресслужба УПЦ КП.

«Предстоятель УПЦ КП Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет не звертався до правоохоронних органів у справі, про яку йдеться, та не був її ініціатором. Це зробили віряни, права яких порушені», — йдеться у повідомленні.

Там пояснили, що метою кримінального провадження є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства УПЦ КП, а не припинення діяльності ПЦУ. «Київський патріархат на Помісному соборі 20 червня 2019 року ухвалив рішення про вихід із процесу приєднання до Київської митрополії ПЦУ та має юридичне й канонічне право на окреме існування. Київський патріархат проти так званої ліквідаційної комісії ПЦУ, яку утворили 27 липня 2019 року. Вона є незаконною, бо є прямим втручанням у справи іншої церкви — УПЦ КП, і не має до Київського патріархату жодного відношення», — підкреслюється у повідомленні.

Церква звинуватила ПЦУ в заангажованості та використанні авторитету виключно з політичною метою. «На усі процесуальні дії розповсюджується таємниця досудового слідства. Тому будь-які коментарі чи заяви стосовно справи про посягання на свободу совісті оприлюднюватимуться на судових засіданнях», — додали в УПЦ КП.

  • Лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко 18 червня заявив, що проти нього порушено кримінальне провадження за фактом створення Православної церкви України.
  • Увечері того ж дня у Державному бюро розслідувань підтвердили, що наразі ведуть слідство у справі проти п’ятого президента Петра Порошенка, яку порушили через створення Православної церкви України.