Ексглава НБУ Смолій: Тиск розпочався ще восени. Зеленський і Аваков про це знали

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексглава НБУ Смолій: Тиск розпочався ще восени. Зеленський і Аваков про це знали

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Колишній глава Національного банку України Яків Смолій стверджує, що розповідав президенту Володимиру Зеленському та міністру внутрішніх справ Арсену Авакову про спроби тиску на нього, який почався ще восени 2019 року.

Про це Смолій заявив в інтерв’ю LB.ua.

«Я мав розмову з Аваковим. Біля будинку, де я живу, чергувала поліція, щоб не виникло гострого конфлікту. […] Президент теж знав про це», — сказав Смолій.

Він розповів, що тиск розпочався з осені, коли заарештували двох співробітників Нацбанку за спробу отримати хабар. Смолій називає ті справи «сфабрикованими».

«І де зараз ці справи? Тоді ж почалися і мітинги. Місяць барабанили тут під стінами [під будівлею НБУ]. Місяць біля будинку, де я живу, — коні, люди, оркестри, похоронні марші. Ми були змушені з дружиною жити у квартирі, адресу якої вони не знали. Група каналу «1+1» приїздила в будинок, де живе моя дочка. Для чого? Учасники мітингів — переважно молоді люди — цілодобово жили в наметах. […] Вимога у цих ніби протестувальників була одна — звільняйся», — розповів Смолій.

Він додав, що тиск переважно чинили на нього та його першу заступницю Катерину Рожкову, а згодом і на Олега Чурія.

«Мета корупційних скандалів, я думаю, — дискредитувати керівництво Нацбанку. Зняти його, змінити на керованих. Якщо простежити лінію подій навколо ПриватБанку, є здогадки, що до цього, мабуть, може бути причетним Коломойський, щоб послабити вплив Нацбанку в судах усередині країни та за кордоном. Але це здогадки», — додав Смолій.

На запитання, чи було зниження облікової ставки навесні об’єктивним рішенням Нацбанку або наслідком тиску Банкової, Смолій наголосив, що жодного впливу конкретно на це рішення не було.

«Усе було вчасно, відповідно до графіку засідань монетарного комітету і прив’язаних до них засідань правління з питань монетарної політики. Побажання були лише щодо прискореного зниження ставки на достроковому засіданні правління з монетарних питань. Але ми від цього відмовлялися, оскільки ми завжди ще за рік повідомляємо ринку про засідання комітету та правління з монетарних питань», — пояснив Смолій.

Він додав, що його особисто не схиляли до друку гривні. «Але в цілому, під час чергової великої наради хтось кидав меседж, чому, наприклад, Нацбанк не може допомогти покрити дефіцит бюджету? Мовляв, усі країни так роблять — Сполучені Штати, Китай, Німеччина. Ми намагалися пояснювати, що це країни, валюта яких є вільноконвертованою і входить у кошик валют Міжнародного валютного фонду. Вони можуть друкувати, тому що їхні долари скуплять», — відповів Смолій.