ЦВК Росії показала попередні результати голосування за поправки про обнулення термінів Путіна. За – 73%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Центральна виборча комісія Росії почала публікувати попередні підсумки голосування за внесення поправок до Конституції, зокрема ті, що стосуються обнулення президентських термінів Володимира Путіна. За їх даними, за – 73% громадян.

Про це ЦВК повідомила у Twitter.

«Запущений лічильник попередніх підсумків по країні: за станом на 15:00 73% громадян, що проголосували, підтримують поправки до Конституції», — заявили у ЦВК.

Тим часом, у кількох містах — акції протесту проти поправок

У Санкт-Петербурзі на Двірцевій площі триває акція «Стоп Поправки». Видання «Бумага» пише, що там зібралося близько 70 людей. Вони стоять під дощем з плакатами «Я хочу жити у вільній Росії», «Оновлення краще обнулення». По периметру площі чергують поліцейські, ЗМІ повідомляють про перші затримання.

Така ж акція проти поправок запланована й у Москві на Пушкінській площі. Раніше на Красній площі затримали активістів, які своїми тілами виклали на бруківці цифри 2036. Це рік, до котрого президент Росії Володимир Путін зможе перебувати при владі в разі схвалення поправок.

  • Голосування в Росії триває з 25 червня. 1 липня — сьомий і останній день голосування, який у країні навіть оголосили неробочим. За даними російської ЦВК, станом на 10:00 явка становила 55,27%.
  • Напередодні Путін звернувся до росіян із закликом взяти участь у голосуванні. Він наголошує, що росіяни голосують «за країну, заради якої працюємо та яку хочемо передати нашим дітям і онукам».
  • За Конституцією Росії, Путін не може брати участі у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосують за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.