На Красній площі затримали активістів, які виклали тілами цифри 2036. Це рік, до якого Путін зможе правити Росією

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Росії на Красній площі затримали активістів, які своїми тілами виклали на бруківці цифри 2036. Це рік, до котрого президент Росії Володимир Путін зможе перебувати при владі в разі схвалення на голосуванні поправок до Конституції.

Про це повідомляє «Дождь».

У акції взяли участь восьмеро людей, серед них були муніципальні депутати одного з районів Москви й учасники руху Pussy Riot. Активістів затримала поліція, їх відвезли у відділок.

Акція «2036» — це репліка акції російської арт-групи «Э.Т.И.», створеної наприкінці 80-х. 18 квітня 1991 року учасники групи своїми тілами виклали на Красній площі перед мавзолеєм слово «х*й» — на знак протесту проти закону «Про моральність», який забороняв нецензурну лайку у громадських місцях і вводив покарання за це у вигляді 15 діб арешту.

МК. Courtesy Анатолій Осмоловський

Голосування в Росії триває з 25 червня. 1 липня — сьомий і останній день голосування, який у країні навіть оголосили неробочим. За даними російської ЦВК, станом на 10:00 явка становила 55,27%.

  • Напередодні Путін звернувся до росіян із закликом взяти участь у голосуванні. Він наголошує, що росіяни голосують «за країну, заради якої працюємо та яку хочемо передати нашим дітям і онукам».
  • Якщо громадяни проголосують за поправки, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, коли йому виповниться 84 роки.
  • У Росії почали давати дані екзит-полів. За поправки — 76% респондентів.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосують за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.