Україна та Росія знову провели перемовини в рамках ТКГ: говорили про нові КПВВ, розведення військ та екологічні проблеми на Донбасі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Україна та Росія знову провели перемовини в рамках ТКГ: говорили про нові КПВВ, розведення військ та екологічні проблеми на Донбасі

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Україна та Росія обговорили відкриття нових КПВВ, розведення військ та екологічні проблеми на Донбасі.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

У підгрупі із безпекових питань обговорювалося розмінування, припинення вогню та нові ділянки розведення військ. Також українська делегація наполягала на доступі ОБСЄ до всієї окупованої території.

У робочій групі з економічних питань обговорювались екологічні проблеми на окупованих територіях, а також відновлення роботи мобільного зв’язку.

У гуманітарній підгрупі сторони обговорили можливість відкриття нових КПВВ на Донбасі та продовжили узгоджувати списки на обмін.

У політичній підгрупі, в якій також взяли участь запрошені від України представники окупованих територій, українська сторона «надала сторонам консультацій календарний план підготовки та проведення місцевих виборів у встановлений законодавством термін».

Наступне засідання ТКГ заплановане на 8 липня.

«Підсумовуючи дискусію, модератор від ОБСЄ посол Хайді Грау позитивно оцінила активізацію роботи української сторони, зазначивши, що це внесло конструктив у роботу усіх груп ТКГ», — йдеться у повідомленні ОП.

  • 9 червня українська сторона залучила до переговорів переселенців з Донбасу як представників окупованих територій. Донецьку область представляють журналісти Сергій Гармаш і Денис Казанський, а Луганську — юрист, голова міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і хірург Костянтин Лібстер.
  • Віцепремʼєр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що Росія відреагувала «несподівано мʼяко» на появу переселенців з Донбасу в Тристоронній контактній групі в Мінську.
  • 11 червня в Офісі президента заявили, що представники окупованого Донбасу братимуть участь у засіданні ТКГ на постійній основі. Учасників консультацій повідомили про це під час переговорів, які відбулися 10 червня.