У даркнет злили дані кількох мільйонів користувачів Telegram. Більшість з них — іранці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Videvo

На одному з форумів у даркнеті виклали базу з даними кількох мільйонів користувачів месенджера Telegram. Архів займає майже гігабайт, у ньому можна знайти номери телефонів за нікнеймами. Тим часом Росія вирішила розблокувати популярний месенджер.

Про це повідомляє «Код Дурова».

Крім номерів телефонів, архівний файл містить унікальні ідентифікатори користувача в месенджері — тобто спеціальні коди, які надають акаунтам під час реєстрації та використовують для коректного зберігання даних. Самі користувачі не можуть дізнатися свої коди з додатку.

Пресслужба Telegram підтвердила існування такої бази та пояснила це тим, що хтось недобросовісно використовує функцію імпорту контактів під час реєстрації користувача. За інформацією компанії, 70% злитих акаунтів — з Ірану, ще 30% — з Росії.

«На жаль, жоден сервіс, що дозволяє користувачам спілкуватися з контактами зі своєї телефонної книги, не може повністю виключити подібний витік», — повідомили в Telegram.

Також представники месенджера пояснили, що 60% акаунтів, представлених у базі, вже неактуальні. При цьому 84% акаунтів потрапили до цієї бази не пізніше першої половини 2019 року, тобто раніше, ніж Telegram вжив заходів для приховування номерів телефонів користувачів. Представники месенджера вважають, що подібні схеми з того часу неможливі.

Більше того, Telegram додав налаштування, яке забороняє додавати користувача до контактів за номером телефону, після численних скарг з Гонконгу.

«Ці налаштування, хоч вони й серйозно ускладнюють використання Telegram звичайними користувачами (вони стають «невидимими» навіть для тих, хто знає їхній номер), дозволяють дисидентам і активістам протестних рухів повністю приховати зв’язок між їхнім акаунтом і номером телефону», — зазначили у пресслужбі месенджера.

  • Наприкінці квітня стало відомо, що в месенджері Telegram працює бот, який продає особисті дані українців. База містить номери паспортів, дані прописки, державних реєстрів і паролі до соцмереж. Пізніше стало відомо про витік даних українців з 26 млн водійських посвідчень.
  • Користувачі соцмереж припустили, що дані були отримані з додатку «Дія». СБУ почала розслідування, а глава Мінцифри Михайло Федоров заявив, що «Дія» ні до чого. У МВС заявили, що витік не повʼязаний з додатком «Дія», а дані зібрали з баз державних відомств і неурядових організацій.
  • Експрацівник СБУ розповів «Бабелю», що витік міг статися з баз МВС. У Держбюро розслідувань також підозрюють, що до витоку можуть бути причетні посадові особи МВС і міграційної служби. У Національній поліції заявили, що до масового витоку персональних даних українців міг бути причетний сервіс Opendatabot, але згодом поліція виправила своє повідомлення, заявивши, що сталася помилка і сервіс не хотіли звинувачувати.
  • У середині квітня 2018 року в Росії заборонили Telegram після того, як месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. У червні цього року месенджер розблокували через готовність Павла Дурова боротися із «екстремізмом і тероризмом» у месенджері.
  • Засновник Telegram Павло Дуров припинив розробку блокчейн-проєкту TON, оскільки розроблену ним криптовалюту Gram заборонили у США.