Поліція не хотіла звинувачувати Opendatabot у витоку даних українців. Там заявили про помилку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Національній поліції напередодні заявили, що до масового витоку персональних даних українців міг бути причетний сервіс Opendatabot, але вже зараз поліція виправила своє повідомлення, заявивши, що сталася помилка і сервіс не хотіли звинувачувати.

«Сталася помилка... Ми не хотіли нікого звинувачувати у поширенні відкритих даних. Так як вони звернулися, ми уточнили», — заявила прессекретарка Нацполіції Оксана Блищик, пише «Громадське».

У поліції пояснили, що в повідомленні напряму не хотіли звинувачувати Opendatabot, про який йшлося в тексті, а лише підкреслили, що до витоку даних можуть бути причетні джерела і ресурси, які використовують відкриту інформацію з реєстрів.

  • 14 травня у поліції заявили, що інформація про витік персональних даних громадян з державного цифрового сервісу «Дія» не підтвердилася. У повідомленні йшлося, що інформація в Telegram-каналі «має ознаки фрагментарних наборів даних, скомпільованих з різних джерел і ресурсів, включаючи Opendatabot».
  • Наприкінці квітня журналісти AIN.UA і організація «Електронна демократія» повідомляли, що в месенджері Telegram працює бот, який продає особисті дані українців. База містить номери паспортів, дані прописки, державних реєстрів та паролі до соцмереж. Пізніше стало відомо про витік даних українців з 26 млн водійських посвідчень. Користувачі соцмереж припустили, що дані були отримані з додатку «Дія».
  • 12 травня Служба безпеки почала розслідування, а глава Мінцифри Михайло Федоров також заявив, що «Дія» ні при чому.
  • У МВС заявили, що витік не повʼязаний із додатком «Дія», а дані зібрали з баз державних відомств та неурядових організацій.
  • Експрацівник СБУ розповів «Бабелю», що витік міг статися баз МВС. У Держбюро розслідувань також підозрюють, що до витоку можуть бути причетні посадові особи МВС та міграційної служби.