Telegram-бот продає персональні дані українців. СБУ почала розслідування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Videvo

Служба безпеки України розпочала слідчі дії щодо роботи Telegram-бота, який напередодні злив у мережу базу даних українців із 26 млн водійських посвідчень.

У Міністерстві цифрової трансформації заперечують, що бот пов’язаний з додатком «Дія». Про це повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров у Facebook.

«У Telegram запрацював бот, який використовує великі обсяги персональних даних. Одразу активно почали розповсюджуватися фейки, що ця інформація пов’язана з роботою застосунку «Дія». Це неможливо навіть теоретично», — наголосив Федоров.

Міністр пояснив, що «Дія» не має бази даних і не накопичує таку інформацію. «Кількість інформації, яка доступна у вказаному боті, набагато, у десятки, а то й сотні разів перебільшує ту, з якою працює «Дія», — наголосив Федоров.

За його словами, попередній аналіз інформації боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в даркнеті. «Ідеться про базу даних ПриватБанку, а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, у боті доступні паролі від «ВКонтакте» та Linkedin», — розповів Федоров.

Що сталося?

Наприкінці квітня видання AIN.UA писало, що в месенджері Telegram зʼявилися два боти, які продають особисті дані українців (номери паспортів, ІПН, дані прописки). Один бот на той час вже був закритий, а інший продовжував працювати.

Також напередодні керівник громадської організації «Електронна демократія» Володимир Фльонц повідомив, що в Telegram працює бот, в якому поєднали «дані державних реєстрів, бази «Нової пошти», паролі з «ВКонтакте» і Linkedin».

«Мені показало не тільки паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той час справжні!) Але й дані з біометричних паспортів (включно з фото) і вишенька на торті — водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався», — написав Фльонц.