Нардеп Деркач оприлюднив ще одну порцію своїх «плівок». Там нібито Порошенко з Байденом говорять про Коболєва, Яценюка та Burisma

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нардеп Деркач оприлюднив ще одну порцію своїх «плівок». Там нібито Порошенко з Байденом говорять про Коболєва, Яценюка та Burisma

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Народний депутат Андрій Деркач оприлюднив другу частину плівок з начебто розмовами пʼятого президента Петра Порошенка та віцепрезидента США Джо Байдена. Аудіозаписи представив журналістам на пресконференції разом з колишнім прокурором Констянтином Куликом.

Про що там йдеться?

  • Обговорення ситуації у «Нафтогазі». Зокрема, нібито обговорювали, що керівництво не можна змінювати, бо команда Байдена тісно спілкується з менеджментом «Нафтогазу». Також Байден нібито повідомив про конфлікт глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва з прем’єр-міністром і просив урегулювати ситуацію.
  • Питання націоналізації ПриватБанку та через це нібито тиск на тодішню главу Нацбанку Валерію Гонтарєву.
  • Призначення на ключові посади. Порошенко нібито погоджує з Байденом призначення генпрокурором Юрія Луценка, а прем’єр-міністром — Володимира Гройсмана.
  • Про тодішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Байден повідомляє Порошенку про занепокоєння Яценюка щодо можливого кримінального переслідування. Порошенко запевнив, що цього не буде.
  • Про екснардепа Олександра Онищенка. На ще одному записі Порошенко нібито стурбований спілкуванням Онищенка з ФБР, наголошуючи Байдену, що хоче знати, про що йдеться.

Але здебільшого оприлюднені розмови між Байденом та Порошенком нібито були присвячені компанії Burisma.

Зокрема, Кулик заявив, що початкова сума хабара за закриття справи проти колишнього міністра екології, президента компанії Burisma Миколи Злочевського становила $50 млн, а не $6 млн. За словами Кулика, у серпні торік надійшла інформація, що Злочевський виділив саме таку суму коштів для закриття кримінальних справ пов’язаних з діяльністю Burisma.

«Плівки Деркача»

19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, йдеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами $1 млрд в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції в парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.