Шмигаль заявив, що причин для скасування ЗНО нема. Його можуть перенести тільки за однієї умови

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що наразі нема підстав для скасування чи перенесення зовнішнього незалежного оцінювання — з 25 червня стартує основна сесія. ЗНО можуть перенести тільки за умови різкого зростання числа хворих на коронавірус.

Про це Шмигаль наголосив на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє «Урядовий портал».

«Ніхто не збирається скасовувати ЗНО, і причин для перенесення оцінювання на серпень наразі немає. Якщо такі причини будуть, то Міністерство охорони здоров’я і головний санітарний лікар повідомлять про це», — сказав Шмигаль.

За його словами, показники, за яких можуть перенести ЗНО, — понад 60 активних хворих на 100 тисяч населення в середньому по Україні та більше 50% областей, де перевищуються три показники:

  • кількість хворих перевищує 12 осіб на 100 тис. населення;
  • понад 50% завантажених хворими ліжок в опорних лікарнях;
  • охоплення тестуванням менше ніж 12 осіб на 100 тисяч населення.

«Це ті параметри, які можуть спричинити перенесення ЗНО на інший термін. В іншому випадку з 25 червня ми починаємо плановий процес ЗНО», — додав прем’єр-міністр.

  • Уряд вирішив скасувати проведення пробного ЗНО цього року через коронавірус. Натомість в Українському центрі оцінювання якості освіти учасникам пропонують скласти тестування вдома онлайн і пояснили, як це зробити.
  • Міністерство фінансів розробило механізм повернення коштів за пробне ЗНО, яке не відбулось у пунктах тестування через коронавірус. Але Центр якості освіти витратив понад половину суми, яку внесли учасники пробного ЗНО.
  • Освітній омбудсмен Сергій Горбачов раніше заявив, що в Україні найближчим часом можуть скасувати проведення ЗНО.
  • Можливість проведення в Україні основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання в заплановані терміни розглянуть 20—22 червня.