Освітній омбудсмен: В Україні можуть скасувати ЗНО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив, що в Україні найближчим часом можуть скасувати проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це він написав у своєму Facebook.

«Протягом години я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі. Інформація надійшла від людей, яких я давно знаю і яким довіряю, хоча поки що не підтверджена офіційно», — зазначив Горбачов.

Він також повідомив, що поки ця інформація не є остаточною, і якщо вона неправдива, влада має зробити заяву на підтримку проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

«Як громадянин, учитель, журналіст, як освітній омбудсмен вважав і вважаю зовнішнє незалежне оцінювання найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти», — підкреслив освітній омбудсмен.

Також проти скасування ЗНО вже виступили в партії «Голос». Нардепка Інна Совсун зазначила, що скасування пробного ЗНО через коронавірус може бути першим етапом на шляху до повного скасування тестування.

«Ми розуміємо, що після цього можуть намагатись скасувати ЗНО цього року загалом. Це рішення зараз активно лобіюють, насамперед — ректори, які зараз мають дуже гарний доступ до президента. Окрім того, варто зазначити, що скасування ЗНО в тій чи іншій формі, наприклад, для вступу контрактників, лобіює дуже велика частина депутатів, у тому числі з фракції «Слуга народу», — йдеться в заяві партії.

  • 13 червня міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що уряд вирішив скасувати проведення пробного ЗНО цього року через коронавірус.
  • Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні має відбутися з 25 червня до 17 липня.
  • Міносвіти на період карантину змінило умови подачі документів абітурієнтами для вступу в університети та інші вищі навчальні заклади.