Прокурор Радіонов виступив на суді Стерненка: проєкт підозри направили з порушеннями, у діяльність втручалися

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній старший групи прокурорів у справі активіста Сергія Стерненка Андрій Радіонов виступив у Шевченківському райсуді Києва. Він підтвердив, що у справі Стерненка було втручання в діяльність прокурора з боку вищого керівництва Офісу генпрокурора, а також заявив, що проєкт підозри активісту в умисному вбивстві (ч. 1, ст. 115) з самого початку направили з порушеннями.

За його словами, проєкт мав потрапити не до нього, як до старшого групи прокурорів, а до прокурора Миколи Бозовуляка, який веде обвинувачення в суді. При цьому на момент направлення проєкту підозри Бозовуляк не був старшим. Радіонов розцінює це як втручання в його діяльність як прокурора.

Радіонов вважає, що підозра Стерненку бездоказова. За його словами, вона складена необʼєктивно та упереджено.

Радіонов розповів, що звертався із заявою про тиск з боку керівництва ОГП до Ради прокурорів, але керівництво Офісу генпрокурора «витирає ноги об Раду». «Вони [Рада] захищають кого завгодно, тільки не прокурорів від втручання керівництва. Реакція [на заяву прокурора] була в один абзац, що «озвучені мною факти не знайшли свого підтвердження», — сказав Радіонов.

  • 11 червня Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК). У СБУ визнали, що на Стерненка напали Олександр Ісайкул та Іван Кузнєцов, який загинув, і що був факт самозахисту, але «подальші дії ставлять під сумнів вищезгадану версію». Прокуратура проситиме про цілодобовий домашній арешт.
  • Під час попереднього засідання біля суду перебували кілька сотень людей, які проводили акцію. Журналістів пустили тільки до зали, де йшла трансляція засідання. У самій же залі засідання перебували близько десяти журналістів — розпорядники пояснили це необхідністю дотримуватися карантинних норм.
  • Під час обрання Стерненку запобіжного заходу йому відмовили у відводі судді та прокурора в його справі.
  • Увечері 12 червня суд оголосив перерву в засіданні. Друге засідання почалося о 10:00 15 червня. Суддя Бугіль вдруге відмовив у відводі прокурора.