Активісту Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Активісту Сергію Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК).

Про це активіст повідомив у своєму Facebook. Він опублікував фотографію прокурора та слідчого, який зачитує підозру.

«Не було вбивства, а була необхідна оборона, що слідчий раніше сам і визнав, коли повідомив про підозри нападникам. По ножу є декілька експертиз які встановлюють що він не є холодною зброєю. Читає підозру слідчий Дмитро Кувачов, поруч стоїть прокурор Микола Бозовуляк», — написав активіст.

Під будівлею СБУ в Києві, куди сьогодні Стерненко був викликаний на допит, проходить акція підтримки активіста. Люди скандують біля будівлі «Ганьба!» та «Аваков чорт!» Вони закликали «плювати в обличчя» журналістам видання «Страна», «Шарий.net», NewsOne і «112 Україна» при зустрічі, оскільки ці канали ведуть активну інформаційну кампанію проти Стерненка.

У СБУ визнали, що на Стерненка напали 25 травня 2018 року в Одесі і був факт самозахисту, але його «подальші дії ставлять під сумнів вищезгадану версію».

«Можна говорити про те, що Іван Кузнєцов і Олександр Ісайкул [нападники] мали на меті залякати і нанести тілесні ушкодження Стерненку. Тому дії нападників слідчими були кваліфіковані за ч. 4 ст. 296 [хуліганство]. Захищаючись, громадський активіст лівою рукою прикривався від ударів, а правою — наносив удари ножем [...]. Зазначаємо, що такі дії Стерненка можуть відповідати поняттю необхідна оборона. Однак його подальші дії ставлять під сумнів таку версію. Оскільки Кузнєцов зник з місця події і напад на Стерненка вважається закінченим — його життю і здоровʼю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнєцовим, наздогнав його і наніс кілька поранень, зокрема, удар ножем в серце, який і призвів до смерті», — сказано в повідомленні СБУ.

  • 25 травня 2018 року в Одесі на Стерненка було скоєно напад, внаслідок якого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Справу розслідувала поліція, потім її передали до СБУ через можливу причетність поліції до нападу.
  • Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.
  • Проти активіста виступають нардепи від ОПзЖ, депутат Максим Бужанський, блогер Анатолій Шарій, ексзаступник глави Адміністрації Януковича Андрій Портнов та інші. Вони стверджують, що Стерненко скоїв убивство під час побутового конфлікту. Сам Стерненко звинувачує у медійній кампанії проти нього міністра Авакова.