Суд відмовив Стерненку у відводі прокурора

Автори:
Олег Панфілович, Костя Войтенко
Дата:
Суд відмовив Стерненку у відводі прокурора

Сергій Моргунов / «Бабель»

Шевченківський райсуд відмовив активісту Сергію Стерненку у відводі судді та прокурора в його справі.

Суддя Володимир Бугіль повернувся з нарадчої кімнати і повідомив, що суд не знайшов підстав для відводу прокурора.

Перед цим Стерненко назвав суддю Бугіля «явно упередженим», тому що він судив учасників Євромайдану. «Його доброчесність викликає великі сумніви. Він має конфлікт інтересів з моїми захисниками. Він мав бути відведений. Але інший суддя, який розглядав цей відвід, відмовив нам у задоволенні відводу. І не мотивував ніяк, він просто сказав: “Повна ухвала буде через декілька днів. А зараз я вам просто відмовляю — і все”. Цей суддя (Бугіль) повернувся, ми знову заявили йому відвід, але він відмовився покидати судове засідання, сказав: “На місці, розглядаю”, і відмовився», — сказав Стерненко.

Активіст впевнений, що судове рішення «вже написане», і додав, що сторона захисту заявила відвід прокурору. «Я не буду перелічувати підстави, оскільки це займе годину. Прокурор просто під час засідання почав розголошувати відомості, які становлять таємницю. Він почав розголошувати комплекси заходів безпеки, які вжити відносно мене. Це становить реальну загрозу моєму життю. Прямо на судовому засіданні показав, що він є упередженим», — підкресли Стерненко.

Він додав, що прокурор бере участь в іншому кримінальному провадженні щодо нього, проте на одній з ним стороні — на стороні обвинувачення. Проте у провадженні, яке сьогодні розглядає суд, Стерненко є потерпілим. «А в цьому провадженні він перебуває зі мною на протилежній стороні: я — на стороні захисту, він — на стороні обвинувачення. Це створює конфлікт інтересів», — пояснив Стерненко. При цьому суддя Бугіль протягом останнього місяця виніс дві ухвали, де відводив слідчих саме з таких міркувань.

  • 11 червня Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК). У СБУ визнали, що на Стерненка напали Олександр Ісайкул та Іван Кузнєцов, який загинув, і що був факт самозахисту, але «подальші дії ставлять під сумнів вищезгадану версію». Прокуратура сьогодні проситиме про цілодобовий домашній арешт.
  • Біля суду перебувають кілька сотень людей, які проводять акцію. Журналістів пустили тільки до зали, в якій триває онлайн-трансляція засідання. У самій же залі засідання перебувають близько десяти журналістів — розпорядники пояснили це необхідністю дотримуватися карантинних норм.
  • Під час обрання Стерненку запобіжного заходу йому відмовили у відводі судді Володимира Бугіля.