До справи МН17 долучать інтервʼю Гіркіна Гордону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд Нідерландів долучить до справи про збитий над Донбасом літак Malaysia Airlines (рейс MH17) у 2014 році інтервʼю ексватажка бойовиків «ДНР» Ігоря Гіркіна журналісту Дмитру Гордону.

Про це повідомив головуючий суддя Хендрік Стінхейс, пише Deutsche Welle.

В інтервʼю Гордону колишній так званий міністр оборони «ДНР» визнав «непряму відповідальність» за знищення літака, але запевняв, що бойовики його не збивали.

Саме інтервʼю викликало резонанс і критику з боку журналістів, політиків і активістів. Останні пікетували редакцію Гордона, а журналіст згодом записав відеозвернення. У ньому він заявив, що відправив до Гааги флешки з «важливою інформацією». Також він запевняв, що записував інтервʼю «у співдружності» зі спецслужбами України. Служба безпеки цю заяву спростувала, а в Офісі генпрокурора заявили, що допитають журналіста як свідка. В ОГП пізніше пояснили, які саме заяви Гіркіна планує використовувати слідство.

Гіркін зараз є одним з обвинувачених у справі MH17. Одразу після знищення літака 17 липня 2014 року він написав у соцмережах, що бойовики збили український літак, але коли стало відомо, що був збитий пасажирський рейс, видалив повідомлення.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири і члени екіпажу — разом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спочатку вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року стала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • 8 червня у справі про збиття над Донбасом літака МН17 розпочався другий блок слухань. Він триватиме з 8 червня до 3 липня. Попередній блок завершився 23 березня 2020 року.