В Офісі генпрокурора пояснили, які саме заяви Гіркіна і Поклонської з інтервʼю Гордону планує використати слідство

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Ексватажок бойовиків Ігор Гіркін і колишня «прокурор Криму» Наталя Поклонська у своїх інтерв’ю підтвердили скоєння ними та іншими особами низки воєнних злочинів. Також їхні заяви сприяють судовим процесам в Україні, у Нідерландах і в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Про це йдеться в аналітичній довідці Офісу генпрокурора, текст якої є в розпорядженні «Бабеля».

Зокрема, в інтервʼю Дмитру Гордону, за версією Генпрокуратури, Гіркін підтвердив:

  • що йому відомо про кримінальне розслідування стосовно нього в Нідерландах у справі про збиття рейсу МН17. Йому також відомо, що цю справу почали слухати в суді Нідерландів. Тепер прокурори Нідерландів зможуть використати цю інформацію під час судового розгляду як підтвердження, що Гіркін може реалізувати своє право на захист від висунутого йому обвинувачення. Ці зізнання Гіркін зробив уперше.
  • що він і інші особи страчували людей без суду, убивали цивільних осіб, виганяли цивільне населення на примусові роботи, незаконно позбавляли волі та катували захоплене цивільне населення. Це порушення законів і звичаїв війни. Так, він зізнався, що 19-річний студент КПІ Юрій Поправко і 25-річний мешканець Стрия Юрій Дяковський були вбиті за його особистим наказом. Їхні тіла зі слідами тортур виявили в річці Торець під Слов’янськом навесні 2014 року. Також Гіркін визнав, що несе відповідальність за вбивство депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, який намагався зняти прапор неіснуючої «ДНР» з будівлі мерії.
  • що Росія розв’язала і вела агресивну війну проти України, утворювала і фінансувала незаконні збройні формування, контролювала їхню злочинну діяльність, засилала їх на територію України.
  • що колишнього командувача Військово-морських сил України схиляли до вчинення державної зради.
  • факти про захоплення будівель і споруд правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. В інтерв’ю Гіркін наполягав, що план захоплення будівель у Словʼянську розробив саме він.
  • що бойовики захоплювали зброю, військову техніку й озброєння Збройних сил України.
  • причетність до вчинення терористичних актів і диверсій, зокрема він розповів, що саме його люди збивали з використанням захоплених ПЗРК вертольоти і літаки Повітряних сил ЗСУ, знищували мости, нападали на працівників СБУ, МВС і військових.

Інформація Гіркіна про загальний контроль над окупованими територіями як в Криму, так і на сході України, згідно довідці, може мати важливе значення для міжнародних судів. Усю інформацію Офіс генпрокурора планує передати до Міжнародного кримінального суду. Гіркін може бути одним з основних обвинувачених.

Наталя Поклонська у своєму інтерв’ю Дмитру Гордону підтвердила:

  • що знає про кримінальні провадження стосовно неї в Україні. Це, як сверджують в Офісі генпрокурора, може бути використано під час спеціальних досудового та судового розглядів проваджень проти Поклонської, а також у разі оскарження нею вироків в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).
  • що вона вчинила державну зраду, коли її призначили на посаду прокурора так званої «Республіки Крим» у складі Російської Федерації.
  • роль Сергія Аксенова та Володимира Константинова у вирішенні питання про призначення її на посаду прокурора так званої «Республіки Крим».
  • свою співучасть в організації захоплення державної влади на території АР Крим та м. Севастополя, а також у забезпеченні проведення незаконного загальнокримського «референдуму» 16 березня 2014 року.
  • конкретні обставини, які містяться у підозрі, зокрема те, що вона проводила так звану «координаційну нараду керівників правоохоронних органів АР Крим» з приводу організації та проведення 16 березня 2014 року незаконного загальнокримського «референдуму».
  • свою участь у переслідуванні членів Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема вона зазначила, що ініціювала порушення кримінальної справи щодо учасників проукраїнського мітингу біля будівлі Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року, внаслідок чого були затримані Ахтем Чийгоз та інші кримськотатарські активісти. Вона особисто сприяла визнанню Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією, що у подальшому призвело до заборони його діяльності та переслідування членів Меджлісу.
  • участь у незаконному позбавленні волі українців Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія.
  • факт державної зради працівниці органів прокуратури (прізвище в документі не вказано), яка, зрадивши присязі, перейшла працювати в проросійську «прокуратуру Криму».
  • що сама за релігійними мотивами переслідувала представників політичної партії «Хізб ут-Тахрір», призначала обшуки, притягала до кримінальної відповідальності та сприяла незаконному позбавленню волі членів партії.
  • що громадян України незаконно переводили з місць позбавлення волі, розміщених на тимчасово окупованій території півострова Крим, до місць позбавлення волі у РФ.

Згідно з довідкою, Офіс генпрокурора допитає журналіста Гордона як свідка і для проведення необхідних експертиз отримає від нього оригінали відеозаписів інтервʼю.

Згідно з документом, МКС використовує відеоінтервʼю та інші медіаджерела як докази при розслідуванні воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Наприклад, статті BBC використовувалися як докази у справі за обвинуваченням ватажка повстанців у Конго Жан-Пʼєра Бемби та інших.