Комісія з журналістської етики: Гордон в інтервʼю з Поклонською та Гіркіним не дотримувався професійних норм

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Комісія з журналістської етики: Гордон в інтервʼю з Поклонською та Гіркіним не дотримувався професійних норм

УНІАН

Комісія з журналістської етики негативно ставиться до форми інтервʼю Дмитра Гордона з «експрокурором» анексованого Криму Наталією Поклонською і колишнім ватажком бойовиків «ДНР» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Про це йдеться у повідомленні Комісії у Facebook.

Зокрема, негативно ставляться до недотримання етичних норм і професійних стандартів. Комісія вважає, що саме це завадило Гордону переконливо розкрити погляди співрозмовників.

У Комісії вважають, що низька якість оприлюднених матеріалів і небажання Гордона дотримуватися професійних стандартів не мають бути підставою для погроз йому.

«Журналіст перестає виконувати свої основні функції, якщо він є агентом спецслужб, а непідтверджені заяви Гордона про співпрацю з українськими спецслужбами викликають осуд», — вважають експерти.

Зазначається, що журналісти мають право брати інтервʼю у воєнних злочинців, підозрюваних у тяжких міжнародних злочинах, та інших подібних осіб, адже часом такі особи є єдиним джерелом отримання важливої інформації, що й обґрунтовує необхідність розмови з ними. Проте у таких випадках журналісти мають контролювати повідомлення, які звучать в інтервʼю. Також не рекомендується брати інтервʼю у злочинців у прямому ефірі.

  • 11 травня журналіст Дмитро Гордон опублікував на своєму YouTube-каналі інтервʼю з нинішньою депутаткою Держдуми Росії Наталією Поклонською, яка у 2014 році, працюючи в органах прокуратури Криму, перейшла на бік окупаційної влади та сприяла анексії Криму.
  • 18 травня Гордон опублікував інтервʼю з «міністром оборони ДНР» Ігорем Гіркіним, який брав участь в анексії Криму та початку війни на Донбасі.
  • У прокуратурі заявили, що отримана інформація буде використана проти самих Гіркіна і Поклонської.
  • СБУ заявила, що Гордон сам ініціював ці інтервʼю. Гордон перед цим заявив, що інтервʼю він записував «у співдружності» зі спецслужбами.