Прокуратура: Дані з інтервʼю Поклонської та Гіркіна журналісту Гордону використають у провадженнях проти них

Автори:
Олег Панфілович, Оксана Коваленко
Дата:
Прокуратура: Дані з інтервʼю Поклонської та Гіркіна журналісту Гордону використають у провадженнях проти них

Костянтин Стрілець / «Бабель»

Прокуратура використає дані, озвучені «експрокурором Криму» Наталією Поклонською та «міністром оборони ДНР» Ігорем Гіркіним в інтервʼю, у кримінальних провадженнях проти них.

Про це «Бабелю» повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

«Такі інтерв’ю цінні додатковим фактажем, деталями. Наприклад, так звана «прокурор» Криму підтвердила те, що їй відомо про підозру та кримінальне переслідування проти неї в Україні», — розповів він.

Крім того, Мамедов не виключає, що у майбутньому інформація з цих інтервʼю стане предметом розгляду і під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права. «Ідеться, зокрема, про відомості, що свідчать про контроль і постачання зброї незаконним збройним формуванням з боку Російської Федерації», — повідомив він.

Поклонська є підозрюваною у низці кримінальних проваджень, зокрема про повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Також їй інкримінують незаконне позбавлення волі або викрадення людини та порушення законів або звичаїв війни.

Гіркін підозрюється у вчиненні терористичних актів, умисних вбивств, організації масових заворушень, незаконного позбавлення волі та інших тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема у вбивствах депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, активістів Юрія Поправки та Юрія Дяковського у Слов’янську, скоєних у квітні 2014 року.

Крім того, Гіркіну повідомлено про підозру у причетності до збиття 17 липня 2014 року пасажирського літака рейсу МН17, внаслідок чого загинули 298 осіб. Матеріали кримінального провадження стосовно нього ГПУ направила до компетентних органів Нідерландів, де 9 березня розпочалося слухання за цією справою. Поклонська і Гіркін оголошені у розшук.