Адвокати Порошенка подали до суду на генпрокурора Венедіктову у справі картин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Адвокати Порошенка подали до суду на генпрокурора Венедіктову у справі картин

УНІАН

Адвокати п’ятого президента Петра Порошенка оскаржують у суді бездіяльність генерального прокурора Ірини Венедіктової. Вони заявляють, що Офіс генпрокурора досі не відреагував на заяви про кримінальні правопорушення, вчинені слідчими Держбюро розслідувань (ДБР) під час обшуків у музеї Гончара.

Про це повідомив адвокат Ігор Головань у Facebook.

«П’ять заяв про кримінальні правопорушення (зловживання владою та службовим становищем, незаконне проникнення до володіння особи з метою обшуку, службове підроблення, перешкоджання діяльності депутатів, журналістів та адвокатів) Офіс генпрокурора отримав 3 червня, встановлені законом 24 години давно минули. Оскаржили бездіяльність генпрокурора до суду», — повідомив Головань.

Також адвокати направили до суду заяви про відвід слідчих ДБР, які проводили обшук, а тепер намагаються блокувати виставку колекції картин, що належить подружжю Порошенків.

Головань розповів, що судове засідання про розгляд апеляції на ухвалу Печерського суду про арешт картин не відбулося 5 червня, оскільки слідчі не надали суду матеріали провадження.

«Тому на додачу до відводу слідчих, щоб захистити працівників Музею Івана Гончара, направили до суду заяву про роз’яснення ухвали слідчого судді. Хай суддя пояснить, чи може музей дозволити відвідувачам побачити арештовані внаслідок незаконного обшуку картини», — додав адвокат.

Про що йдеться?

22 травня Петра Порошенка викликали на допит у Державне бюро розслідувань. Він проходить як свідок у кримінальному провадженні про обставини контрабанди 43 картин всесвітньовідомих художників. 26 травня Порошенко не прийшов на допит у ДБР. Замість цього Порошенко разом із дружиною Мариною відвідали музей Івана Гончара, де відкрилася виставка картин з його колекції.

Під час виставки представники ДБР спробували вручити повістку Петру Порошенку. Але коли адвокат запитав, чи спрямоване кримінальне провадження проти Порошенка і чи адресована повістка безпосередньо пʼятому президенту, вони не змогли чітко відповісти на питання і пішли.

Того ж дня директор музею Івана Гончара Петро Гончар заявив, що працівники Державного бюро розслідувань увірвалися до музею без рішення суду, зламавши вхідні двері. Спочатку працівники ДБР не впускали директора музею, згодом йому вдалося все-таки потрапити всередину. Там, за інформацією музею, «ДБР описує колекцію і все фіксує».

У свою чергу, представники ДБР заявили, що адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій, а тому було прийнято рішення залучити спецпідрозділ.

Пізніше виявилось, що Петро Порошенко попросив музей Івана Гончара організувати виставку того ж дня, коли отримав виклик на допит до Державного бюро розслідувань.

29 травня Печерський районний суд Києва заарештував колекцію 43 картин всесвітньо відомих художників, яка належить Порошенку.

Згодом суд ухвалив рішення про примусовий привід Порошенка в ДБР для допиту як свідка.