У «Слузі народу» заявили, що більшість фракції проти відставки Авакова. Кажуть, у того є домовленість із Зеленським

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» заявили, що більшість фракції проти відставки Авакова. Кажуть, у того є домовленість із Зеленським

Олександр Чекменьов

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура заявив, що абсолютна більшість фракції проти відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Про це він сказав у коментарі «Громадському».

«Не підтримує [відставки Авакова] абсолютна більшість. Можливо, є претензії у нас зараз до Арсена Борисовича, але водночас, якщо на таке важливе міністерство у нас немає іншої кадрової пропозиції, то і підписи [за відставку], мені здається, збирати неправильно», — заявив Качура.

Він наголосив, що у президента Володимира Зеленського є певна домовленість з Аваковим щодо його відставки.

«Коли збирали підписи, я запитав: «Кого ви пропонуєте натомість? У вас є кандидатура? Давайте запропонуємо президенту». Тому що саме у президента є домовленість з Аваковим про те, що як тільки Зеленський поставить вимогу про звільнення, Арсен Борисович сам напише заяву про звільнення», — наголосив він.

Депутат вважає, що необхідно почути позицію президента і премʼєра щодо цього питання.

Перед засіданням Ради інший нардеп від «Слуги народу» Гео Лерос заявив, що половина депутатів фракції підтримує відставку Авакова, хоча свій підпис під проєктом постанови поставили близько 30 нардепів.

Також Лерос наголосив, що на заміну Авакову «за бажання можна знайти з десяток альтернатив за дві години».

«На сьогодні десь людей 30 [депутатів фракції] я знаю, що підписали [проєкт постанови про відставку], але реальна цифра [за відставку] – може половина», — сказав Лерос.

5 червня під Верховною Радою розпочалися акції протесту з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Під час «години запитань до уряду» народні депутати заслухали главу МВС з доповіддю щодо перестрілки у Броварах та зґвалтування жінки у поліцейському відділку Кагарлика.

2 червня у Раді почали збір підписів за відставку Авакова. Постанову на той час підписали понад 40 депутатів від «Голосу» та «Слуги народу». Нардеп Інна Совсун («Голос») повідомила, що 5 червня планують зареєструвати проєкт постанови.

  • 25 травня слідчі Державного бюро розслідувань затримали двох працівників поліції — оперуповноваженого та начальника одного із секторів Кагарлицького відділення поліції (Сергія Сулиму і Миколу Кузіва) за фактом зґвалтування жінки та побиття чоловіка. 26 травня суд взяв їх під варту на два місяці без права внесення застави. Вони своєї провини не визнають.
  • Уранці 29 травня у Броварах, поблизу заводу «Торгмаш» сталася масова стрілянина між легальними та нелегальними пасажирськими перевізниками. Поліція виявила понад 60 учасників стрілянини у Броварах, зокрема, замовників злочину. 21 учаснику оголошено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за статтею «хуліганство із застосуванням зброї».