Евросоюз нагадав Китаю про роковини придушення протестів на площі Тяньаньмень

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Евросоюз нагадав Китаю про роковини придушення протестів на площі Тяньаньмень

Feng Li / Getty Images

Європейський Союз нагадав Китаю про 31-у річницю придушення протестів на площі Тяньаньмень на тлі продемократичних протестів у Гонконгу та зростання напруги у відносинах з Тайванем.

Про це повідомляє Reuters.

Продемократичні студентські протести на площі Тяньаньмень у Пекіні були придушені військовою силою 4 червня 1988 року. Китай досі не оприлюднив офіційних списків загиблих — їхня ймовірна кількість коливається від кількох сотень до кількох тисяч.

Материковий Китай забороняє публікацію будь-яких даних про ці події. Цього року він уперше заборонив проводити в Гонконгу акції пам’яті про події 1988 року, посилаючись на небезпеку коронавірусу.

Європейський Союз заявив, що Китай має забезпечити можливість населення Гонконгу вільно відзначити роковини трагедії, що означатиме панування прав і свобод у місті.

«Ясна прихильність повному дотриманню гарантованих прав і свобод зараз важливіша, ніж будь-коли, у світлі останніх подій», — заявила речниця ЄС, маючи на увазі останні протести в місті, викликані спробою Китаю посилити присутність своїх спецслужб.

Зі свого боку демократичний Тайвань, який Китай вважає невід’ємною частиною своєї території, закликав комуністичний уряд Пекіну вибачитися за кривавий розгін демонстрантів у 1988 році.

«Ми вважаємо, що ті, хто зараз при владі, мають проявити відвагу та виправити помилки, негайно розпочати реформи і повернути владу народу», — йдеться в заяві тайванського уряду.

Китай назвав цю заяву «повним безглуздям», а придушення протестів — «політичним неспокоєм».