Суд у Німеччині відмовився екстрадувати Онищенка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Німеччині судді Вищого земельного суду Ольденбурга 27 травня відмовили в екстрадиції в Україну підозрюваного у створенні корупційних схем колишнього депутата Верховної Ради Олександра Онищенка. Про це повідомляє Deutsche Welle.

У поясненні до ухвали зазначається, що «існує значна ймовірність», що в разі екстрадиції Онищенка «не будуть дотримуватись мінімальних стандартів міжнародного права щодо умов утримання в тюрмах», зокрема Європейської конвенції з прав людини. А тому, на думку суддів, екстрадиція є неприпустимою.

Раніше суд звертався до української влади з проханням надати детальний опис умов утримання під вартою, на які міг би розраховувати Онищенко в київському СІЗО. Однак у відповідь німецький суд отримав інформацію «лише в загальних рисах».

Після рішення німецького суду колишній український нардеп може залишити вʼязницю — Онищенко провів кілька місяців у вʼязниці Ольденбурга.

Справа Онищенка

Колишній нардеп фігурує у справі про розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням» у грудні 2015 року. За версією слідства, у період з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від продажу 1,6 млрд куб. м газу, внаслідок чого «Укргазвидобування» зазнало збитків на понад 740 млн грн. У схемі задіяні кілька десятків людей, зокрема, можливо, і мати колишнього депутата Інеса Кадирова.