НАБУ та САП завершили слідство проти матері екснардепа Онищенка

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили розслідування за справою проти однієї з учасниць «газової схеми». Її звинувачують у розкраданні коштів під час видобування та продажу газу за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». НАБУ не вказало імені у своєму повідомленні. Проте з відкритих джерел відомо, що йдеться про одну з фігуранток справи, 74-річну Інесу Кадирову. Вона — мати колишнього нардепа Олександра Онищенка, головного обвинуваченого в організації розкрадання газу.

З серпня 2016 року Кадирова перебувала в міжнародному розшуку. 25 липня 2019 року її затримали в аеропорту «Бориспіль».

«Загалом слідство встановило причетність до «газової схеми» 29 осіб. Наразі 3 особи перебувають у розшуку. 15 обвинувальних актів стосовно 25 осіб скеровано до суду, із них щодо 11 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок», — зазначено в повідомленні.

Що сталося?

За версією слідства, народний депутат попереднього скликання Олександр Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд грн. Унаслідок чого ПАТ «Укргазвидобування» було завдано збитків на понад 740 млн грн, а Державний бюджет України в 2015—2016 роках недоотримав 2,019 млрд грн.

Інесу Кадирову підозрюють у створенні злочинної організації, вчиненні злочину за попередньою змовою, заволодінні й розтраті майна, у створенні фіктивного підприємництва та відмиванні грошей в особливо великих розмірах. Загалом їй інкримінують пʼять кримінальних статей. Їй може загрожувати до 15 років вʼязниці.