Справа Шеремета: захист Антоненка згоден на поліграф, але із залученням незалежного експерта

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адвокати підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка готові погодитися на проходження поліграфу їх підзахисним, але за певних умов.

Адвокат Леонід Маслов розповів в інтервʼю «Бабелю», що для цього Антоненка повинні відпустити хоча б на домашній арешт, а проводити поліграф має незалежний експерт.

«У нас є дві вимоги: щоб особа, яка проводить поліграф, була не з України і щоб вона ніяк не була пов’язана з нашими правоохоронними органами. Це потрібно, щоб забезпечити незалежність. Таку особу ми знайшли — це дуже авторитетна людина, але ми не будемо розкривати, хто саме. Зрозуміло, що в ІТТ [Ізолятор тимчасового тримання] цього спеціаліста не допустять, бо потрібна згода слідства. Тому ми можемо провести поліграф за двох умов: Антоненка відпустять хоча б на домашній арешт, друга — треба почекати закінчення карантину», — пояснив Маслов.

При цьому він зазначив, що суд може не прийняти результати поліграфу, надані незалежним експертом. Як докази візьмуть лише дані дослідження Юрія Ірхіна, який робив експертизу ходи підозрюваних.

«Доказом можуть бути тільки дані дослідження Ірхіна, бо лише в нього є сертифікат від Міністерства юстиції, що він експерт-психолог, а отже єдиний поліграфолог України. Де-юре більше поліграфологів у нас немає. А Ірхін не має жодного уявлення, що таке поліграф і як він використовується [...]. Проводити експертизу в кримінальному процесі можуть лише працівники державних експертних установ. Ці люди не мають відповідної міжнародної чи європейської атестації, а нам потрібно, щоб експерт був визнаний міжнародною спільнотою», — сказав адвокат.

На запитання, навіщо тоді потрібна експертиза міжнародного експерта, якщо суд не прийме результати поліграфу як доказ, Маслов відповів, що це потрібно для громадськості.

«Яка різниця, прийме український суд чи ні, якщо прийме наша громадськість і міжнародна спільнота, Європейський суд з прав людини. Так ми продемонструємо свою щирість і готовність свідчити», — заявив Маслов.